ELAZIĞ İLİNİN EKOSİSTEMLERİ - ÇETİNTAŞ, ŞİRİN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Belli bir alandaki doğal ortam şartlarının kendi içerisinde ortaya çıkardığı yaşam döngüsü ekosistemi ifade etmektedir. Bu döngünün belli kuralları söz konusudur ve her bir yaşam formu, doğadaki diğer canlı ve cansız varlıklar ile ilişki içerisindedir. Dolayısıyla birbirinden farkı bulunan her bir doğal unsur kendine özgü yaşam biçimi ile çeşitlilik meydana getirir. Ekosistem ayrımında; iklim, topografya, ana materyal, bitki örüsü gibi doğal ortam unsurları ölçüt olarak değerlendirilmektedir. Dünyanın kara ve suyla kaplı kesimleri, her yönüyle birbirinden farklı doğal koşullara sahiptir ve dolayısıyla bunlara bağlı olarak farklı flora ve faunaya sahiptir. İşte tezin konusunu da belirtilen ölçütler çerçevesinde çalışma alanındaki doğal ortam özellikleri ile türler arasındaki ilişkiler, biyomlar ve bu biyomlarda görülen canlı türleri, biyoçeşitlilik konuları oluşturmaktadır. Ancak esasen çalışma kapsamında, bitki örtüsünün dağılışı ile diğer ekolojilerin bağlantısının açıklanması önceliklendirilmiştir. Bu çalışmada Elazığ ilinin ekosistemleri, biyom alanları ve biyoçeşitliliği değerlendirilmiştir. İl sınırları içindeki orman alanlarını, yörenin yarı kurak iklim şartlarına uymuş, kapalılığı zayıf, seyrek ve park görünümlü kurakçıl ormanlar oluşturmaktadır. Bu orman formasyonunu meydana getiren ağaçlar, hemen her tarafa yayılmış meşeler (%95 oranında), bunlar arasına az oranda karışmış ardıçlar (%4) ile yabani kiraz, armut (Pyrus communis), badem (Amygdalus communis) gibi yabani meyve türleridir. Bu nedenle; yöredeki ormanları meşe ormanları olarak tanımlamak mümkündür. Ormanlık alanlar kurakçıl ormanlar şeklinde görülmektedir. En çok görülen ağaçlar ise meşe ve ardıçlardır. Ormanlık alanların en yoğun olduğu yerler Palu, Arıcak, Karakoçan kuzeyidir. Bitki örtüsünün tahribi ile antropojen step alanları yaygındır. Ayrıca Elazığ' ın endemizm açısından zengin olduğu söylenebilir. Elazığ' ın sahip olduğu floristik özellikler, fauna varlığının da çeşitlenmesine sebebiyet vermiştir. Su kenarları ve dağlık alanların yüksek kesimlerinde kuş türleri, ormanlık alanda memeli hayvanlar ve yaban hayvanları görülmektedir. Dağlık-ormanlık alanlarda domuz, kurt, dağ keçisi (Capra), fare, tavşan, kirpi, ayı, porsuk gibi başlıca hayvan türleri yaşar

It refers to the life cycle ecosystem, which is revealed by the natural environmental conditions in a certain area. There are certain rules of this cycle and each life form is in relationship with other living and non-living beings in nature. Therefore, each natural element, which is different from each other, creates diversity with its unique lifestyle. In ecosystem distinction; natural elements affecting the such as climate, topography, parent material, vegetation are considered as criteria. The land and water-covered parts of the world have different natural conditions in every aspect and therefore have different flora and fauna depending on them. Here, the subject of the thesis is the natural environment characteristics in the study area and the relations between species, biomes and the living species seen in these biomes, and biodiversity, within the framework of the specified criteria. However, within the scope of the study, it was prioritized to explain the distribution of vegetation and the connection of other ecologies. In this study, ecosystems, biome areas and biodiversity of Elazig province were evaluated. The forest areas within the provincial borders are composed of sparse, park-like dry forests that have adapted to the semi-arid climatic conditions of the region. The trees that make up this forest formation are oaks (95%) spread almost everywhere, junipers (4%) mixed with them and wild fruit species such as wild cherry, pear (Pyrus communis), almond (Amygdalus communis). Because; It is possible to define the forests in the region as oak forests. Forest areas are seen as dry forests. The most common trees are oak and juniper. The densest forest areas are in the north of Palu, Arıcak and Karakoçan. With the destruction of vegetation, anthropogenic steppe areas are common. It can also be said that Elazig is rich in endemism. The floristic features of Elazig have led to the diversification of the fauna. Bird species can be seen in the high parts of the water edges and mountainous areas, and mammals and wild animals in the forest area. Main animal species such as pigs, wolves, mountain goats (Capra), mice, rabbits, hedgehogs, bears, badgers live in mountainous-forested areas.
Ecosystems of Elazig province
Keywords: Coğrafya