SÜT ÇOCUĞUNDA GÖRÜLEN BİR TAİLGUT KİSTİ OLGUSU - Özel, Ş. Kerem; Tuğtepe, Halil (Fırat University, 2001)
Tailgut kistleri retrorektal mesafede yerleşen ve embriyolojik tailgut'tan köken alan konjenital lezyonlardır. Genelde erişkin döneminde bulgu vermekle beraber nadiren dışardan gözlenebilen makroskopik lezyon varsa yenidoğan veya süt çocuğu döneminde de saptanabilirler. Biz de burada sadece huzursuzluk şikayeti ile başvuran ve detaylı fizik muayene ile, özellikle rektal muayene yardımıyla, tanısı konulmuş 36 günlük kız tailgut kist olgumuzu sunmak istiyoruz. Tanının konulmasında yapılan dikkatli patolojik incelemenin önemi bulunmaktadır. Tailgut kistleri mikroskopide özellikle bronş veya barsak epiteli ile döşeli duvarı ve yine duvarında dağınık düz kas demetlerinin bulunmasıyla öne çıkar. Bu özellikleri ayırıcı tanıda diğer patolojilerden tailgut kistlerini farklı kılar. Tedavisi enfeksiyon ve malign dejenerasyon ihtimalleri nedeniyle cerrahidir. Çocukluk çağında oldukça nadir görülmesi nedeniyle konu tanısal açıdan önem taşır.

Tailgut cysts are congenital lesions located in retrorectal area and originate from embryological tailgut. The diagnosis is made generally in adulthood but when there is macroscopic lesion that can be observed with inspection, it can be detected in newborn or early childhood period. Herein we want to present a case of 36 days old baby girl who admitted to the hospital with only general discomfort and continuous crying. Her diagnosis was made with meticulous physical examination especially after rectal digital examination. Detailed pathological examination also has an important role in the diagnosis. Tailgut cysts have cyst walls lined with bronchial or intestinal epithelium and dispersed smooth muscle fiber can be seen in their wall. These significant findings make differential diagnosis of tailgut cysts easier. The definitive treatment is surgical excision due to the risk of infection and malignant degeneration. This lesion has diagnostic importance as it can rarely be seen in childhood period.
A CASE OF TAILGUT CYST IN INFANCY