Nazal Staphylococcus aureus Taşıyıcılığı ve Periprostetik Enfeksiyonlar Arasındaki İlişki - Altunkılıç, Tarık; Saraç, Halil; Demir, Sukru (My University, 2017)
Amaç: Ortopedik cerrahide enfeksiyonlar çok yıkıcı sonuçlara neden olabilmektedir. Hastalar uzun süre hastanede yatmakta, antibiyotik kullanmakta ve revizyon cerrahilere maruz kalabilmektedir. Bu durum ek morbiditeye ve hatta mortaliteye neden olabilmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmamızda 2014-2015 yılları arasında kliniğimizde kalça ve diz artroplastisi planlanan toplam 65 hasta, nazal Staphylococcus aureus (S. Aureus) taşıyıcılığı ile cerrahi alan enfeksiyonu arasındaki ilişki araştırılmak üzere prospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Hastalarımızın 47'si (%77) kadın, 14'ü (%23) erkek idi ve ortalama yaş 68.4±15.1 (range 28-95 years) olarak tespit edildi. Hastalarımızın 16' sına (%26.2) total kalça replasmanı, 27'sine (%44.3) total diz protezi ve 18'ine (%29.5) parsiyel kalça protezi operasyonu yapıldı. Sekiz (%13.1) hastada nazal S. aureus taşıyıcılığı tespit edildi, 53 (%86.9) hastada ise normal burun florası veya koagülaz negative stafilokok tespit edildi. Dokuz (%14.8) hastada cerrahi alan enfeksiyonu gelişti. Nazal S. aureus taşıyıcılığı olan 8 hastanın 3'ünde cerrahi alanda taşıyıcılıkla ilişkili üreme olduğu tespit edildi ve bu durum istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç: Nazal S.aureus taşıyıcılığının farklı coğrafi bölgelerde yaşayan hastalarda farklılıklar gösterebileceği bilinmektedir. Biz de kendi olgularımızdaki nazal S.aureus taşıyıcılığı ve cerrahi alan enfeksiyonu arasındaki ilişkiyi değerlendirdik. Çalışmamızın hizmet verdiğimiz hasta popülasyonunda nazal S. aureus taşıyıcılığı ve periprostetik enfeksiyon arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi açısından anlamlı bir çalışma olduğu kanaatindeyiz.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji