Somatoform bozukluklarda nörogörüntüleme: Bir gözden geçirme - Atmaca, Murad (My University, 2012)
Somatoform bozukluklar, diğer ruhsal bozukluklarda olduğu gibi etiyopatogenezi tam olarak aydınlatılamamış bozukluklar olup; psikososyal ve biyolojik etkenlerin birleşimi ile ortaya çıkmaktadır. Somatoform bozuklukların biyolojik temelleri konusunda bilgilerimiz ise oldukça kısıtlıdır. Somatoform bozukluklar için, diğer ruhsal bozukluklarla karşılaştırıldığında nöroradyolojik veriler açısından halen emekleme dönemini aşmadığı söylenebilir. Bu yazıda, somatoform bozukluklarda gerçekleştirilen yapısal ve işlevsel nörogörüntüleme çalışmaları gözden geçirilmiştir. Konversiyon bozukluğunda yapılan çalışmalar, kortikal alanlarda işlevsel değişiklikler, talamus ve bazal gangliyonlar gibi subkortikal yapılarda hem yapısal hem de işlevsel değişikliklerin olduğunu göstermiştir. Hipokondriazisteki nörogörüntüleme bulguları olan küçük orbito-frontal korteks ve hipofiz ve büyük talamus, bozukluğun patofizyizyolojisindeki olası rolleri dışında, obsesif kompulsif spektrum bozuklukları içindeki konumunu güçlendirmiştir. Somatizasyon bozukluğundaki bulgular, daha büyük kaudat çekirdek, daha küçük amigdala ve dominant olmayan hemisferde hipoperfüzyon ortaya koymuştur. Beden dismorfik bozukluğunda inferiyor frontal girus ve amigdalada anormal aktivasyon, kaudat çekirdek asimetrisi ve artmış beyaz cevher hacmi, daha küçük anteriyor singulat korteks ve orbitofrontal korteks hacimleri bildirilmiştir. Somatoform ağrıyla ilişkili ya da ilişkisiz kronik ağrıyla seyreden durumlarda sol putamende D2 reseptörüne bağlanmanın arttığı ve fibromiyaljide gösterildiği gibi gri maddede azalma olduğu gösterilmiştir.
Keywords: Psikiyatri