GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEN S355J2 YAPI ÇELİKLERİNİN MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - DANİŞ, AFİF (Fırat Üniveristesi, 2024)
Tez çalışmasındaki amaç; MIG gazaltı kaynak metoduyla kaynak edilen yapı çeliklerinden S355J2'in mikroyapı ve mekanik özelliklerini incelemektir. 5 mm et kalınlığına ve 100x100 mm boyutlara sahip S355J2 yapı çeliğinin, MIG kaynak yöntemi ile 4 farklı amper değeri (200A-220A-240A-260A) kullanılarak; %100 argon koruyucu gaz, SG2 kaynak teli ve kaynak hızı sabit tutularak tek yüzeyli ve çift yüzeyli kaynaklı yapıları incelenmiştir. Elde edilen kaynaklı numunelerin; mekanik testler olarak, mikrosertlik, korozyon, çekme testleri, yapısal testler olarak da Elektron Taramalı Mikroskobu (SEM – EDX) analizi, Optik Mikroskop ve X Işınları Kırınım (XRD) analizleri yapılmıştır. Kullanılan farklı akım değerlerinin malzemede yapısal ve mekanik olarak etkileri incelenmiştir. Yapılan işlemler sonucunda; MIG yöntemi ile kaynaklı imalatı yapılan malzemelerde; bütün akım değerlerinde; çatlak ve mikroyapı değişimlerinin olmadığı gözlemlenmiştir. ITAB bölgesinde ise kaynak ısı girdisi nedeni ile ince taneli olan yapılar irileşmeye başlamıştır. Bu durum tanelerin ve sınırlarının büyümesine neden olmaktadır. Bu normal şartlar altında istenilen bir durum değildir bu şekilde olması malzemenin gevrekleşmesine akma mukavemetinin düşmesine sebebiyet verir. Ancak bu tane iriliği XRD analizlerinde de görüldüğü üzere zararlı bir intermetalik oluşumuna bağlı herhangi bir çatlak oluşturmamıştır. Çekme testlerinde ise çift yüzeyli kaynaklı malzemelerin, tek yüzeyli kaynaklı malzemelerden daha iyi dayanım gösterdiği görülmüştür. En yüksek çekme dayanımı, çift yüzeyi kaynaklı amper değeri 260A olan malzemelerde tespit edilmiştir. En düşük çekme dayanımı, tek yüzeyi kaynaklı amper değeri 200A olan malzemelerde görülmüştür. Sertlik ölçümleri sonucu en yüksek sertlik tek yüzeyi kaynaklı 260A amper değerli malzeme olduğu tespit edilmiştir. Sertlik ölçümleri sırasında kaynak bölgesi soğumaya ve hızlı katılaşmaya bağlı olarak kaynak dikişinin olduğu bölgelerin sertliği bütün numunelerde yüksek çıktığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak en iyi kaynak amper değeri 260A çift yüzeyi kaynaklı malzeme olduğu gözlemlenmiştir. En düşük değer tek yüzeyi kaynaklı malzemenin 200A amper değerli malzemede olduğu tespit edilmiştir.

The aim of this study; As a result of the welded materials to be manufactured by using different current values according to the EN ISO 15614-1 standard with the Gas Welding method of S355J2 structural steels; It is aimed to investigate the weld penetration, mechanical properties, yield and tensile strengths and welding capabilities of the material. In the study, S355J2 structural steel, which is one of the most widely used construction main building materials in the world, according to EN ISO 15614-1 standard, plate materials with a thickness of 5 mm by the gas metal arc welding method; By using 4 different ampere values (200-220-240 and 260 A) by keeping the shielding gas, weld metal and welding speed constant, both unidirectional and bidirectional welding capabilities will be investigated and in the light of the results to be obtained, the appropriate technique for extending the strength and performance life will be determined. intended to help create After the joints, the metallographic evaluation of the structures formed in the intermediate section will be made and the welding quality will be determined by mechanical tests. As a result of the studies carried out; It is aimed to determine the most suitable welding parameters for the selected material pairs.
The investigation of microstructure and mechanical properties of S355j2 structural steels welded by gas metal arc welding method
Keywords: Metalurji Mühendisliği