SYNTHESIS OF SILVER, COPPER AND BIMETALLIC NANOPARTICLES USING QUERCETIN AND GALLIC ACID: OPTICAL AND ANTIMICROBIAL PROPERTIES - AMIN, ALLA AHMED MUHAMAD AMIN MUHAMMAD (Fırat Üniveristesi, 2021)
Gallik Asit polifenol, Kuersetin ise flavonoid yapısında olup her ikisi de oldukça güçlü antioksidan ve biyolojik olarak aktif bileşiklerdir. Önemli uygulama alanlarından biri ilaç endüstrisidir. Bu maddelerin antikarsinojenik, antioksidatif, antimutajenik, antialerjik ve antiinflamatuar etkileri olduğu yapılan çalışmalarla belirlenmiştir. Fenolik yapıdaki bu bileşiklerden elde edilen çeşitli metalik nanopartüküller (NP) özellikle nanotıp alanında geniş araştırma alanı bulmuştur. Nanoteknoloji geliştikçe 1-100 nm boyuta sahip bu nanopartiküllerin tıbbi kimya, malzeme bilimi ve ileri teknoloji ürünleri ile eczacılık alanında kullanım alanı gün geçtikçe genişlemektedir. Bu tez çalışmasında Kuersetin ve Gallik asit kullanılarak gümüş, bakır ve bunların farklı kombinasyonlarında (Kuersetin Ag/CuNP, Gallik Asit Ag/CuNP, Kuersetin+Gallik asit AgNP, Kuersetin+Gallik asit CuNP, Kuersetin+Gallik asit AgCuNP) nanopartiküller oluşturmak için optimal pH belirlendi. Sentezlenen nanopartiküller, UV-VIS spektrofotometre, X-ışını difraktometresi (XRD), Fourier dönüşümü kızılötesi spektroskopisi (FTIR), enerji dağıtıcı X-ışını spektroskopisi (EDS) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak karakterize edildi. Sentezlenen nanopartiküllerin, Escherichia coli, ve Staphylococcus aureus gibi insan patojenlerine karşı minimum inhibisyon konsantrasyon (MIC) değerleri hesaplandı. Gallik asit ve kuersetinden elde edilen nanopartiküllerin MIC değerlerinin Gallik asit ve Kuersetine göre oldukça etkili olduğu belirlendi.

Gallic Acid is a polyphenol and Quercetin is a flavonoid structure, both of which are quite powerful antioxidants and biologically active compounds. One of the important application areas is the pharmaceutical industry. Studies have shown that these substances have anticarcinogenic, antioxidative, antimutagenic, antiallergic and anti-inflammatory effects. Various metallic nanoparticles (NP) obtained from these phenolic compounds have found wide research area, especially in nanomedicine. As nanotechnology develops, the usage area of these nanoparticles, which have a size of 1-100 nm, is expanding day by day in the field of medical chemistry, materials science and advanced technology products and pharmaceuticals. In this thesis study, optimal pH to form nanoparticles of silver, copper and their different combinations (Quercetin Ag/CuNP, Gallic Acid Ag/CuNP, Quercetin+Gallic acid AgNP, Quercetin+Gallic acid CuNP, Quercetin+Gallic acid AgCuNP) using quercetin and gallic acid were determined. The synthesized nanoparticles were characterized using UV-VIS spectrophotometer, X-ray diffractometer (XRD), Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), energy dispersive X-ray spectroscopy (EDS) and scanning electron microscopy (SEM). The minimum inhibition concentration (MIC) values of the synthesized nanoparticles against human pathogens such as Escherichia coli and Staphylococcus aureus were calculated. It was determined that the MIC values of nanoparticles obtained from Gallic acid and quercetin were quite effective compared to Gallic acid and quercetin.
Kuersetin ve galik asit kullanılarak gümüş, bakır ve bimetalik nanoparçacıkların sentezi: Optik ve antimikrobiyal özellikler
Keywords: Kimya