Faktör V Leiden Mutasyonu ve Lipoprotein A Yüksekliğinin Bir Arada Olduğu Genç Yaş Miyokard İnfarktüsü - Yıldız, Abdülmelik; Bagırtan, Bayram; Karaca, Ilgın (My University, 2013)
Faktör V Leiden (FVL) mutasyonunda tromboza eğilim olduğu gösterilmiştir. Lipoprotein A nın (Lpa) proaterojenik olduğu ve protrombotik olduğu düşünülmektedir. FVL mutasyonunun özellikle genç yaşlarda miyokard infarktüsünden sorumlu olabileceğine dair yayınlar vardır. Otuzüç yaşında erkek hasta göğüs ağrısıyla acile polikliniğe başvurdu. Çekilen elektrokardiyografide akut anterior miyokard infarktüsü (AMİ) tanısı konularak koroner anjiyografisi yapıldı. Anjiyografide sol ön inen arterin proksimalinde tam tıkanıklık saptandı ve stent işlemi ile tam açıklık sağlandı. Etyolojiye yönelik taramalarda FVL heterozigot mutasyonu yanı sıra Lpa yüksekliği saptandı.
Keywords: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Kalp ve Kalp Damar Sistemi