YUSUF ATILGAN'IN ROMANLARININ PSİKANALİTİK AÇIDAN İNCELENMESİ - ÖZDEMİR, ARZU (Fırat Üniveristesi, 2005)
" Yüksek Lisans Tezi Yusuf Atılgan'ın Romanlarmuı Psikanalitik Açıdan İncelenmesi Arzu ÖZDEMİR Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı 2005, Sayfa: xii+ 163. İnsan davranışlarının sebeplerini daha iyi anlayabilmek dolayısıyla insanı daha doğru bir şekilde tanıyabilmek için kullanılan psikanalitik eleştiri yöntemi, edebi eserlerin yorumlanmasına geniş bir açı kazandırmıştır. Temelde Freud'un bilinçaltıyla ilgili savlarına dayanan bu yöntem, edebi eserlerdeki karakterlerle okuyucu arasındaki eşduyumsallığı artırıcı bir işlev görür. Yusuf Atılgan, insan tekinin ruh iklimlerine girebilmişliğini romanlarında çarpıcı bir şekilde yansıtan son dönem Türk edebiyatının önde gelen isimlerindendir. Bu yüzden eselerinin psikanalitik eleştiriye tabi tutulmadan yorumlanması, onun yazar kimliğinin sergilenmesinde bir engel olarak düşünülmelidir. Türk edebiyatındaki büyük bir eksikliği gidermek amacıyla hazırlanan bu yüksek lisans tezinde, romanlarının psikanalitik incelenmesi, üç ana başlık altında yapılmıştır. "Bilinçaltından Gün Işığına" adlı birinci bölümünün Freudyen bakış açısı temel alınarak yürütülmesi uygun görülmüştür. Bu bölümde Freud'un kuramlanndan yola çıkılarak bireyin ilk çocukluk döneırünin bilinçaltına kazılmış görüntüleri sergilenmeye çalışılmıştır. "Benini Arayan Bireyin İletişimsizliği" bölümünde ise romanlar, daha çok ego psikologlarının görüşleri ışığında incelenmiştir. "Ben ve Öteki İlişkisi" isimli bölümde de bireyin öteki 'lerle olan ilişkisi üzerinde durulduğundan ben' i başkalarıyla birlikte inceleyen analistlerin görüşlerinden faydalanılmıştır. Açar Sözcükler: psikanaliz, sevgisizlik, horlanma, ölümseverlik, yalnızlık

VI SUMMARY Masters Thesis »., ^ -f An Investigation Into Yusuf Atilgan's Novels In Terms Psychoanalysis Arzu ÖZDEMÎR University of Firat The Institute of Social Science Turkish Langauge and Literature And Postgraduate Studyy in the New Turkish Literature 2005, Page: xii + 163. The psychoanalytical criticism way which is used to understand reasons of human behaviors beter, by that recognise human much right gave rise to understanding of literary works. This way, depending on Freud's subconscious arguments has an affect to increase match sensory between characters and the reader. Yusuf Atılgan is one of the important names in latest Turkish literature who reflects the entrance to human's soul climates in an effective way in his novels. Because of that explaining of his novels without psychoanalytical critique must be thought a lack in showing his writer identity. The psychoanalytical research of his novels was made in three main title in this study which was made for fulfilling a great absence in Turkish literature. The first part "From Subconscious to Daylight" was analysed with the Freudian point of view. In that part, following Freud's theory, it was tried to show visions found in the first childhood subconscious of a human, by the help of Freudian thought. In the part of "The Lack of Communication of The Person Searching For His Ego ", novels were especially searched with the light of ego psychologs suggestions. And the "Relation of Ego and The Other", it was studied an individual's relations with others and some analysists thoughts who search ego together with others have been helpful while doing that. Key Words: psychoanalytical, lovelessness, despisement, deathmania, loneliness.
An investigation into Yusuf Atılgan's novels in terms psychoanalysis
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı