Teknolojik pedagojik alan bilgisi (tpab) ölçeği'nin Türkçeye uyarlanması - Kaya, Zehra; Kaya, Osman Nafiz; Emre, Irfan (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmeni adaylarının Teknolojik Pedagojik Alan Bilgi (TPAB) seviyelerinin belirlen- mesi amacıyla geliştirilmiş Öğretmen Adaylarının Öğretim ve Teknoloji Bilgisi ölçeğini Türkçeye uyarlayıp, geçerlik ve güvenirliğini sınamak ve Türkiye örneklemine uygunluğunu araştırmaktır. Amaçlı örnekleme yön- temlerinden ölçüt örneklemenin kullanıldığı bu çalışmaya, dört farklı üniversitenin Eğitim Fakülteleri Sınıf Öğ- retmenliği Programlarının son sınıfında öğrenim görmekte olan toplam 407 öğretmen adayı (227 kız ve 180 erkek) katılmıştır. Ölçeğin psikometrik özellikleri; iç tutarlık, açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) teknikleriyle incelenmiştir. AFA sonuçları, Türkçe ölçeğin sekiz faktörlü bir yapı sergilediğini, top- lam varyansın %59,44ünü açıkladığını, genel olarak Cronbach alfa iç tutarlık katsayısının. 89 ve madde-toplam korelasyon katsayılarının .42 ve .74 arasında olduğunu göstermiştir. AFAda ortaya çıkan model, DFA sonuçları ile de desteklenmiştir. Özgün ölçekteki yedi faktörün dördü aynı şekilde kalırken, geri kalan üç faktör konu alanına bağımlı (fen, matematik, sosyal bilgiler ve okuma-yazma) olarak dört boyuta ayrılmıştır. Sonuç olarak, uyarlanan ölçeğin Türkiyede öğretmen adaylarının TPABları ile ilgili akademik çalışmalarda kullanılmasının uygun olmadığı sonucuna varılmıştır. Çalışmanın sonuçları, Türk öğretmen eğitimi araştırmacıları ve program geliştiriciler için tartışılmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları