From Positive Psychology to Positive Education regarding EFL Instructors’ Well-being from the ELT Ecology Perspective - Orak, Suheyla Demirkol (Hakan ÜLPER, 2026)
This study examines the correlation between the psychological well-being and self-efficacy of EFL teachers in the contexts of Turkish higher education and the Ministry of National Education. Utilizing Seligman’s PERMA framework and Bandura’s social-cognitive theory, it defines teacher flourishing as an amalgamation of cognitive, affective, and contextual resources. A quantitative comparison design was utilized, employing the PERMA-Profiler and the Teachers’ Sense of Efficacy Scale, delivered to 60 educators. Statistical studies (t-tests, ANOVA, Pearson correlations) indicated moderate-to-high overall well-being and self-efficacy levels, with a robust positive connection (r = .524, p < .001) and no significant institutional disparities. Within the PERMA framework, the dimensions of Relationships and Meaning received the highest scores, signifying that interpersonal connections and professional purpose are crucial to teachers' satisfaction and motivation. These findings emphasize that sustainable professional development relies on enhancing the relational and reflective aspects of teaching. Incorporating PERMA-based well-being concepts into teacher education strategies may improve resilience and institutional efficacy.

Bu çalışma, Türkiye'de yükseköğretim kurumunuda ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda görev yapan, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten (EFL) öğretmenlerin psikolojik iyi oluşları ile öz yeterlilikleri arasındaki korelasyonu incelemektedir. Seligman'ın PERMA çerçevesi ve Bandura'nın sosyal-bilişsel kuramından yararlanan bu araştırma, öğretmenin mesleki gelişimini bilişsel, duyuşsal ve bağlamsal kaynakların bir birleşimi olarak tanımlamaktadır. Nicel karşılaştırma deseninin kullanıldığı çalışmada, 60 eğitimciye PERMA-Profiler ve Öğretmen Öz Yeterlilik Ölçeği uygulanmıştır. İstatistiksel analizler (t-testleri, ANOVA, Pearson korelasyonu), genel olarak orta ila yüksek düzeyde iyi oluş ve öz yeterlilik seviyeleri olduğunu göstermiş; bu iki değişken arasında güçlü ve pozitif bir ilişki (r = .524, p < .001) saptanmış ve kurumlar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. PERMA çerçevesi dahilinde, "İlişkiler" ve "Anlam" boyutları en yüksek puanları almıştır; bu da kişilerarası bağların ve mesleki amacın, öğretmenlerin memnuniyeti ve motivasyonu için hayati önem taşıdığını göstermektedir. Bu bulgular, sürdürülebilir mesleki gelişimin, öğretmenliğin ilişkisel ve yansıtıcı yönlerinin güçlendirilmesine dayandığını vurgulamaktadır. PERMA temelli iyi oluş kavramlarının öğretmen yetiştirme stratejilerine dahil edilmesi, öğretmenlerin psikolojik dayanıklılığını ve kurumsal etkinliği artırabilir.
Pozitif Psikolojiden Pozitif Eğitime: İngilizce Öğretmenlerinin İyi Oluşuna ELT Ekolojisi Bağlamında Bir Bakış
Keywords: Language Studies (Other); Dil Çalışmaları (Diğer)