Kayseri bölgesindeki sığırlarda bovine herpesvirus tip 1 (BHV-1) enfeksiyonunun seroprevalansı - Göksu, Ayşe Gençay; Dağalp, Seval Bilge; Sahna, Kezban; Pınar, Dilek; Başaran, Zeynep (My University, 2009)
Bu çalışmada, Kayseri iline bağlı çeşitli ilçelerde halk elinde bulunan sığırlardan 552 adet kan serumu örneği alındı. Serum örnekleri BHV-1 antikorları yönünden virus nötralizasyon tekniği ile test edildi. Test edilen 552 adet serum örneğinin 285 adedi (%51.63) BHV-1’e karşı pozitif olarak belirlendi ve antikor titrelerinin 1/2-1/64 arasında değişen değerlerde olduğu tespit edildi. Yerleşim yerlerine göre BHV-1 enfeksiyonu seroprevalansı en yüksek Tomarza’da (%80) olduğu, bunu Felahiye-Özvatan (%71.11) ve Akışla (%54.76) ilçelerinin izlediği görüldü. Sonuç olarak bu çalışma, Kayseri bölgesindeki sığırlarda BHV-1 enfeksiyonun yaygın olduğunu göstermektedir.
Keywords: Sığır herpes virüsü 1; antikor; sığır; hastalık yaygınlığı; Kayseri; seroprevalans; nötralizasyon testi; virus nötralizasyonu; bağışıklık bilimi teknikleri