ÇÖLYAK HASTALARINDA SAF SES VE YÜKSEK FREKANS ODYOMETRİ BULGULARI - KÜÇÜKÖNER, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2013)
Çölyak hastalığı genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa ve yulaf gibi tahılların içinde bulunan glutenin alınmasıyla ortaya çıkan otoimmün ince bağırsak hastalığıdır. Hastalık, gastrointestinal sistem hastalığı olarak tanımlanmasına rağmen ileri yaşlarda santral sinir sistemi ve periferal sinir sistemini etkileyebilir. İç kulak otoimmün ataklara karşı duyarlı bir organdır ve sensörinöral işitme kaybı otoimmün hastalıkların bir komplikasyonu olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışmada çölyak hastalığı tanısı almış, son altı ay glutensiz diyet yapan erişkin bireylerde işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmaya 18-50 yaş arası normal işitmeye sahip sağlıklı 56 gönüllü bireye ait 112 kulak (Kontrol grubu) ve aynı yaş grubunda çölyak tanısı almış glutensiz diyetli olan 55 bireye ait 110 kulak (Çalışma grubu) alındı. Çalışma öncesi bütün bireylerin kulak burun boğaz muayeneleri yapıldı. Olguların işitme fonksiyonları akustik immitansmetri, saf ses, yüksek frekans ve konuşma odyometre testleri kullanılarak değerlendirildi. Çölyak hastalığı olan bireylerin, kontrol grubuna göre saf ses hava yolu işitme eşikleri sol kulakta 2000 Hz hariç diğer frekanslarda (250, 500, 1000, 4000, 6000 Hz), sağ kulak ise tüm frekanslarda (250, 500, 1000, 2000, 4000, 6000 Hz) istatistiksel olarak anlamlı şekilde yükselme (kötüleşme) saptandı (p<0,05). Ancak işitme eşik değerleri normal işitme sınırları içerisinde olduğu için klinik olarak anlamlı kabul edilmedi. Çölyak hastalığı olan bireylerin, kontrol grubuna göre yüksek frekans (8000, 10000, 12000, 14000, 16000 Hz), işitme eşikleri de anlamlı ölçüde yükselme (kötüleşme) olduğu saptandı (p<0,05). Çölyak hastalığı olan kadın bireylerde 16000 Hz yüksek frekans işitme eşiğinde erkeklere göre anlamlı ölçüde yükselme (kötüleşme) olduğu saptandı (p<0,05). Sonuç olarak çalışmamızda çölyak hastalığının işitme eşiklerini yükselttiği (kötüleştirdiği) sonucuna varıldı. İşitme eşiğinde ki bu yükselmenin (kötüleşmenin) yüksek frekanslarda daha belirgin olduğu dikkat çekmektedir. Bu bulgular, çölyak hastalığının eşitsel sistem üzerine etkilerini belirlemede yüksek frekans işitme eşiklerinin saptanmasının faydalı olabileceğini ve erken tanı için kullanılabileceğini düşündürmektedir.

Celiac disease is an autoimmune disease of the small intestine, and occurs in individuals with a genetic predisposition due the intake of gluten, which is present in grains such as wheat, barley, and oats. Although it is defined as a disease of the gastrointestinal system, it may also affect the central and peripheral nervous systems in later ages. The inner ear is a sensitive organ to autoimmune attacks, and the sensorineural hearing loss may occur as a complication of autoimmune diseases. This study aimed to evaluate the hearing functions in adults diagnosed with celiac disease who have been on a gluten-free diet for the last six months. One hundred twelve ears (control group) belonging to 56 volunteers between the age of 18-50 years with normal hearing and 110 ears (experimental group) belonging to 55 individuals diagnosed with celiac disease, who were on a gluten-free diet and who were in the same age group were included in this study. All patients underwent otolaryngological examination prior to the study. The patients? hearing functions were evaluated using acoustic immittance, pure tone, high-frequency, and speech audiometry tests. There was a significant increase (deterioration) in the pure tone air conduction hearing threshold in all frequencies except 2000 Hz (250, 500, 1000, 4000, 6000 Hz) in the left ear of patients with celiac disease compared to the control group, and the increase was significant in all frequencies in the right ear (p<0.05). However, since the hearing thresholds were in the normal hearing range, they were not regarded as clinically significant. There was a significant increase (deterioration) in the high-frequency (8000, 10000, 12000, 14000, 16000 Hz) hearing threshold in patients with celiac disease compared to the control group (p<0.05). In female patients with celiac disease, there was a significant increase in the 16000 Hz high-frequency hearing threshold compared to men (p<0.05). As a result, we concluded that the presence of celiac disease increased the hearing thresholds, that is, caused deterioration in the hearing thresholds. It is striking that the increase (deterioration) in the hearing thresholds are more prominent at higher frequencies. These findings imply that the detection of high-frequency hearing thresholds may be useful to determine the effects of celiac disease on the auditory system and they may be used for early diagnosis.
Pure tone and high-frequency audiometry findings in celiac patients
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz