KARBON TETRAKLORÜR İLE KARACİĞER HASARI OLUŞTURULMUŞ SIÇANLARDA ELLAGİK ASİT'İN BAZI APOPTOTİK PROTEİNLERİN İFADESİNE ETKİSİ - GÖK, ÖZLEM (Fırat Üniveristesi, 2017)
Ellagik asit (EA); özellikle karaciğer üzerinde koruyucu etkileri olan güçlü bir antioksidandır. Karbon tetraklorür (CCl4) ile sıçanlarda oluşturulan karaciğer hasarına karşı, EA'in koruyucu bir rolünün olup olmadığının araştırıldığı bu tez çalışmasında, 36 adet Wistar albino (n=36, 8 haftalık) sıçan kullanılmıştır. Sıçanlar 4 gruba ayrılmış ve her grupta 9 sıçan yer almıştır. Gruplar: (i) Kontrol Grubu: Standart diyet; (ii) EA Grubu: Standart diyet + EA verilen grup; (iii) CCl4 Grubu: Standart diyet + CCl4 verilen grup; (iv) CCl4 + EA Grubu: Standart diyet + CCl4 + EA verilen grup. Hayvanlar 8 hafta sonra dekapite edilerek karaciğer dokuları incelenmiştir. Karaciğer dokusunda kaspaz-3 ve bcl-2 ekspresyon düzeyleri Western blotlama tekniğiyle, lipit peroksidasyonu MDA (malondialdehit) analizleri ve katalaz düzeyi spektrofotometre ile belirlenmiştir. EA uygulamasının, CCl4 + EA grubunda, CCl4 grubuna göre kaspaz-3 ve bcl-2 ekspresyonları bakımından anlamlı bir fark oluşturduğu bulunmuştur (p<0.05). EA uygulamasıyla kaspaz-3 ekspresyon düzeyleri artış, bcl-2 ekspresyon düzeyleri azalış göstermiştir. TUNEL metodu incelemelerinde, CCl4 + EA grubunda CCl4 grubuna göre apoptotik indeks oranının daha düşük olduğu gözlenmiştir. Bu sonuçlar, EA'in Wistar albino sıçanlarda karaciğer hasar oranını azalttığını ve EA uygulamasının insanlarda da karaciğer hasarını önleyici etkisinin olabileceğini göstermektedir.

Ellagic acid (EA) is a strong antioxidant matter having protecting effect particularly on the liver. The aim of this study was to examine whether EA plays a protective role against the damage in the liver by administering carbon tetrachloride (CCl4) to rats. In study, 36 male Wistar albino (n=36, 8 weeks old) rats have been used. Animals were divided into four groups, and 9 rats involved in each group. The groups were: (i) Control Group: Standard diet; (ii) EA Group: Standard diet + EA; (iii) CCl4 Group: Standard diet + CCl4; (iv) CCl4 + EA Group: Standard diet + CCl4 + EA. After 8 weeks, the rats were decapitated and the liver tissue were examined. Hepatic tissue caspase-3 and bcl-2 expression levels were determined by Western blotting techniques, lipid peroxidation by MDA analysis and catalase level by spectrophotometer method. EA application, in CCl4 + EA group, compared to CCl4 group, caspase-3 and bcl-2 expression creates a significant difference (p<0.05). Caspase-3 expression level increased, but bcl-2 expression level was decreased through the application of EA. The rate of apoptotic index was observed decrease in CCl4 + EA group than CCl4 group at TUNEL assay examinations. These results shows that EA reduce the rate of liver damage at Wistar albino rats and these findings will be guiding in research of inhibitory effect of liver damage of humans like rats.
The effect of ellagic acid on some apoptotic proteins expression in liver of rats experimentally to made up damage with carbon tetrachloride
Keywords: Biyoloji; Moleküler Tıp; Genetik