Elazığ Ferrokrom Curufu ve Balıkesir Bigadiç Kolemaniti Kullanarak Kaplama, Birleştirme ve Dolgu Amaçlı Toz Altı Kaynak Tozu Üretilebilirliğinin Araştırılması - Kaptanoglu, Mustafa (My University, 2015)
Bu çalısma da; Elazıg ferro krom cürufundan dolgu, birlestirme ve sert yüzey kaplama amaçlı 20 farklı kompozisyonda, toz altı kaynak tozları üretilmistir. Üretilen tozlara Bigadiç kolemanitin, ferrokromun, ferrokrom-ferroborun, ferroniyobyum-ferroborun ve ferrotitanyumferroborun etkisi arastırılmıstır. Düsük karbonlu çelik yüzeylere yapılan toz altı kaynak uygulamaları kompozisyon, mikro yapı, sertlik ve abrasiv asınma testleri ile analiz edilmistir. Buna ilaveten, üretilen tozların kaynak karakteristikleri ve kaynak metalinin yüzey özellikleri de görsel olarak incelenmistir. Yapılan analizlerin sonucunda; Bigadiç kolemanitin hazırlanan tozlara belirli oranlarda katılmasıyla, cüruf mukavemetine, kaynak metalinin parlaklıgına ve soguma hızına dogrudan etki ettigi görülmüstür. Öte yandan, ferrokrom, ferrokrom-ferrobor, ferroniyobyum-ferrobor ve ferrotitanyum-ferrobor içeren tozların toz bilesimindeki miktarlarının artmasıyla, sertlik ve asınma dirençlerinin arttıgı buna baglı olarak da mikro yapıların degistigi görülmüstür. Çalısma sonunda, Elazıg ferrokrom cürufundan ve Bigadiç kolemanitten yararlanarak, ekonomik olarak toz altı kaynak tozu üretilebilecegi ve bulundugu endüstriye alternatif yeni ürünler sunabilecegi ortaya koyulmustur.
15.05.2015
Keywords: Cüruf; toz altı kaynagı; toz altı kaynak tozu; sert dolgu; ferro krom