Kur'ân'da burçlar mahiyeti ve insana etkisi bağlamında - Ağbal, Davut (My University, 2012)
Burçlar, Müslüman toplumlar içerisinde aktüel bir değere sahip olduğu için, bu konunun dinî epistemolojik temellerinin tespiti önem arz etmektedir. Bu çalışmada burçların Kurân, Astronomi ve Astrolojideki mahiyetine değinilmiş, Kurân merkeze alınarak burçlarla ilgili verilerin genel bir tahlili yapılıp, kavramın Kurân bağlamında ifade ettiği anlam ve bu anlamın Astronomi ve Astrolojideki burç kavramından farkı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın neticesinde hem içerik hem de işlev bakımından Kurândaki burç kavramıyla -özellikle- Astrolojideki burç kavramı arasında kapanması mümkün olmayan bir ayrılığın olduğu sonucuna ulaşılmış ve burçların insanlara etkisi bu bağlamda ele alınmıştır.
Keywords: Din Bilimi; Beşeri Bilimler; Astronomi ve Astrofizik