ELAZIĞ'DA YEREL MEDYA VE SORUNLARININ YEREL MEDYA ÇALIŞANLARININ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ - TOPAL, KAYAHAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Yasama, yürütme ve yargıdan sonra gelen ve dördüncü büyük kuvvet olduğu ifade edilen medya başlığında, yerel medya alt başlığı da son derece önem arz etmektedir. İnsanların özellikle yaşadıkları bölge ve kendilerinden haberdar olmak için ilgi gösterdikleri medya kurumu, uzun yıllardan bu yana yerel medya olmuş ve olmaya da devam etmiştir. Mamuratül-Aziz Gazetesi ile başlayan Elazığ yerel medyasına, odaklanan bu yüksek lisans tezinde çalışanların bakış açısından genel bir bakış ve yerel medya çalışanları, meslekleriyle ilgili düşünceleri ve sorunları ele alınmıştır. Araştırma kapsamında Elazığ da yayın hayatını sürdüren dört yerel televizyon, yedi yerel gazete bir yerel dergi ve bir yerel radyo çalışanlarına yönelik bir anket yapılmış bu anketin verilerinden hareketle, yerel medyanın sorunları araştırılmıştır. Soru formlarının cevaplanmasının ardından elde edilen veriler SPSS istatistik analiz programına bire bir aktarılmış ve frekans analizleri yapılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen veriler tablo olarak word programına aktarılmıştır. Bu araştırmada yerel medya çalışanlarının bakış açılarından Elazığ'da ki yerel medyanın son durumu ele alınmış ve sorunları tespit edilmiştir. Araştırmaya katılanların %74'ü erkek, % 43,3'ü 26-35 yaşları arasında, % 60'ı bekâr ve % 39,5'i lise mezunudur. Yine araştırmaya katılanların aylık gelir durumlarına bakıldığında % 28,1'inin 501-1000 TL arasında aylık geliri olduğu görülmektedir. Yerel medya çalışanlarının aldıkları maaştan memnuniyet durumuna bakıldığında %80'inin aldıkları maaş miktarından memnun olmadıkları belirlenmiştir. Yerel medya çalışanlarının günlük ortalama çalışma saatlerine bakıldığında % 50,6'sının 9-12 saat çalıştıkları belirlenmiştir. Araştırmaya katılanların izlediği ulusal kanal durumlarına bakıldığında % 19,1'inin Kanal D'yi izlediği görülmektedir. Yine araştırmaya katılanların izledikleri yerel kanallara bakıldığında %30,6'sının Kanal 23'ü izlediği görülmektedir. Yerel medya çalışanlarına göre yerel medyanın en büyük sorunu % 22,8'lik oranla kalifiye eleman eksikliği olduğu belirlenmiştir. Yine yerel medya çalışanlarının sorunlarına ilişkin görüşlere bakıldığında % 35,5'lik oranla düşük maaşlar olduğu belirlenmiştir. Yine halk yerel medya çalışanlarına olumlu bir bakış açısı sergilemektedir (% 38,2). Araştırmaya katılanların % 43,1'i 0-5 yıl arası yerel medyada çalıştıkları ve % 71,9'unun işlerini sevdikleri belirlenmiştir. Anahtar Sözcükler: Yerel Medya, Televizyon, Gazete, Radyo ve Elazığ

The sub-title local media included by the title media regarded as the fourt the biggest force following legislative, exucutive and jugging forces is also very significant. The media institution that people pay attention to be aware of themselves and specially their region have been local media and will be local media in the future. Within the seminar, Local media of Elazığ which started with newspaper "Mamuratü'l Aziz" overviewed generally from the point of views its employees and Employee's thought about their professions and their problems were dealt with too. With the scope of the research, a questıonnaire has been applied to the employees of for local TVs, 7 local newspapers, 1 local magazine and 1 local radio all of which continue their broadcasting.The problems of local media have been searched according to the results of this questionnaire.After getting answers to the questionnaires, the data was transfered to the SBSS Statistics Analysis Programme and their frequency analysis were calculated.The data getten from analysis regulated and transfered word programme as tables. Within this research final status and problems of local media in Elazığ have been dealt with from the pespcectives of employees of local media. 74% of those surveyed were male, 43.3% between 26-35 years of age , unmarried and 60% high school graduates is 39.5 %. Still referring to the monthly income of those surveyed shows that 28.1 % of the monthly income of between £ 501-1000. Given the state of the salaries that they receive satisfaction of local media workers it was determined to be satisfied with the amount they receive 80% of salary. When the working hours per day of local media workers were determined to work 50.6 % of 9-12 hours. When the national channel status is seen that of those surveyed , followed by 19.1% of the D channel monitor. However, when we look at the local channels they watch the participants in the survey shows that 30.6 % of watch Channel 23. The biggest problem , according to local media, the local media was determined to be a lack of qualified workers than 22,8'lik %. Still referring to the opinion on the issue of local media workers were determined to be 35.5 % lower than salaries. Again, people exhibit a positive outlook on the local media workers (38.2 %). 43.1 % of those surveyed in the local media they work 0-5 years and 71.9 % were determined that they love their jobs. Key Words: Local Media, Television, Newspaper, Radio ve Elazığ
Problems in the local media and the opinions of Elazığ investigation of local media professionals
Keywords: Radyo-Televizyon; İletişim Bilimleri; Gazetecilik