Rasyondaki protein düzeylerinin buzağılarda besi performansı ile ham besin maddelerin sindirilme derecesine etkileri - Çerçi, Halil İ.; Güler, Talat; Şahin, Kazım; Özbey, Orhan (My University, 1996)
Bu çalışmada, sütten kesilmiş 4 aylık 8 buzağı üzerinde izoenergetik fakat, %15.48 (15-HP grubu) ve %18.13 (18-HP grubu) ham protein içeren rasyonlann, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma ve ham besin maddelerinin sindirilme derecesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Sütten kesilmiş buzağı rasyonlannın protein oranının %15.48'den %18.13'e yükseltilmesi yem tüketimi (15-HP=4.69, 18-HP=4.54), canlı ağırlık artışı(15-HP=1.72, 18-HP=1.59) ve yemden yararlanma (15-HP=2.71, 18-HP=2.85) üzerine pek etkili olmamıştır. Organik madde, ham kül, ham selüloz, ham yağ ve azotsuz öz maddenin sindirilme dereceleri gruplar arasında farklı çıkmamıştır. Buna karşılık, ham protenin sindirilme derecesi gruplar arasında (%71.02 ve 74.98) önemli düzeyde farklılık göstermiştir (P<0.05).
Keywords: Buzağı; sindirilebilirlik; yemden yararlanma; sığır; yem alımı; canlı ağırlık artışı; protein alımı; besi performansı