Malatya Arguvan Yöresinde Süt İneklerinde Subklinik Mastitis Prevalansı - Saydan, Mehmet; Kalkan, Cahit (My University, 2017)
Bu çalışma, Malatya ili Arguvan ilçesindeki süt ineklerinin subklinik mastitis oranlarını belirleyip, bu oranların, ırk, yaş, laktasyon sayısı, laktasyon ayı, doğum şekli ve retensiyo sekundinarum olgusu ile ilişkisini ortaya koymak amacıyla yapıldı. Aynı zamanda bu hayvanlara ait sütlerdeki Kaliforniya mastitis testi (CMT), somatik hücre sayısı (SHS) ve sütün elektrik direnci (SED) sonuçları arasındaki ilişkiler de belirlendi.Materyal olarak Malatya ili Arguvan ilçesinden, çeşitli ırklardaki 649 baş ineğe ait 2.596 meme lobukullanıldı. Bu hayvanlara ait süt örneklerinin tümüne CMT yapıldı. Bu hayvanlardan ayrıca 477meme lobunda SHS ve 652 meme lobunda da SED'ne de bakılarak sonuçları belirlendi.Çalışmaya alınan ineklerin %51.77'si, meme loplarının %28.04'ü CMT pozitif sonuç verdi.Çalışmada CMT pozitiflik oranı güç doğum veya retensiyo sekundinarum geçiren hayvanlarda dahayüksek, laktasyonun 0-2 aylık döneminde olanlarda daha düşük bulundu. CMT, SHS ve SEDarasında istatistiksel bir benzerlik olduğu da görüldü.Sonuç olarak; CMT pozitiflik oranının yüksek çıkması, bölgede subklinik mastitisin önemli bir yertuttuğunu göstermektedir. Çalışmada ayrıca CMT ve SHS'nin subklinik mastitisin teşhisinde yalnızbaşına da önem taşıdığı ancak SED'nin teşhiste tek başına çok anlamlı bilgi veremediği, diğerteşhis yöntemleriyle birlikte kullanmanın güvenilirliği artıracağı kanaatine varıldı.
Keywords: Veterinerlik