Sağlıklı kişilerin burun ve boğazlarından izole edilen Staphylococcus aureus suşlarında metisilin direnci - Kazaz, Selahattin; Kalkan, Ahmet; Pekmezci, Ufuk Deniz; Kılıç, S. Sırrı (My University, 2000)
Sağlıklı toplumda yaşayanların burun ve boğazlarından izole edilen Staphylococcus aureus suşlarında metisilin direncini saptamak amacıyla, toplam 250 gönüllü kişi çalışma kapsamına alındı. Her bir olgu için yüzyüze görüşülerek bilgi formu dolduruldu, burun ve boğazlarından birer sürüntü örneği alındı. İzole edilen S. Aureus suşlarında beta-laktamaz aktivitesi ve NCCLS (National Committee for Clinical Laboratory Standards) önerilerine göre disk difüzyon yöntemi ile metisilin direnci araştırıldı. Disk difüzyon yöntemi ile dirençli bulunan suşlarda PCR (Polymerase Chain Reaction) yöntemi ile mecA geni araştırıldı. Toplam 250 kişinin burun ve boğazlarından izole edilen 84 S. aureus suşunun 13'ünde (%15.4) metisilin direnci saptandı. Onüç MRSA (Methicillin Resistant Staphylococcus aureus) suşunun sekizinde (%61.5) mecA geni pozitif, beşinde (%38.5) mecA geni negatif idi. Seksendört S. aureus suşunun 68'i (%81) beta-laktamaz pozitif, 16'sı (%19) beta-laktamaz negatif olarak bulundu. Sonuç olarak; izole edilen 13 MRSA suşunun sekizi intrinsik dirençli MRSA suşu; ikisi MODSA (Modified Staphylococcus aureus) suşu, üçü BORSA (Borderline Resistant Staphylococcus aureus) suşu olarak değerlendirildi.
Keywords: Stafilokok enfeksiyonları; Metisilin direnci; Polimeraz zincir reaksiyonu; Staphylococcus aureus; Solunum yolu enfeksiyonları; Taşıyıcılık; Genler; Bakteriyel tiplendirme teknikleri; Solunum sistemi