Akut periferik fasyal paralizili olguların Lyme hastalığı açısından incelenmesi - Kaygusuz, İrfan; Gödekmerdan, Ahmet; Karlıdag, Turgut; Keleş, Erol; Yalçın, Şinasi; Tazegül, Ayça (My University, 2003)
Amaç: Akut periferik fasyal paralizinin etyolojisinde Borrela burgdorferinin etken olup olmadığı araştırıldı. Hastalar ve Yöntemler: Çalışmaya akut periferik fasyal paralizili 19 hasta (15 kadın, 4 erkek; ört. yaş 38; dağılım 14-61) alındı. Tüm olgularda rutin KBB muayenesinin ardından, tat, Schirmer ve stapedial refleks testleri ile paralizinin derecesi değerlendirildi. Tüm hastalarda rutin biyokimyasal incelemeler yapıldı; serum reaktif protein, romatoid faktör düzeyleri ve sedimantasyon hızları belirlendi. Hastalardan alınan venöz kan örneklerinde ELISA yöntemiyle Borrelia burgdorferi için IgM ve IgG antikorları araştırıldı. Bulgular: On iki hastada (%63.2) sağ, yedisinde (%36.8) sol akut periferik fasyal paralizi belirlendi; hiçbirinde iki taraflı paralizi yoktu. Hiçbir serumda Borrelia burgdorferi için IgM ve IgG seropozitifliğine rastlanmadı. Sonuç: Yüksek derecede endemik bölgelerde, periferik fasyal paralizi ile başvuran hastalarda, Lyme hastalığını saptamak ya da dışlamak için hasta serumlarının incelenmesi yararlı olabilir.
Keywords: Lime hastalığı; Borrelia burgdorferi; İmmünglobulin G; İmmunoglobulin M; Antikorlar; bakteriyel; Yüz felci