NÖROMİMARİ VE EĞİTİM YAPILARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ - DUHOKI, KOVAN MOHAMMED SAEED BASHIR (Fırat Üniveristesi, 2025)
Nöromimari, bireylerin inşa edilmiş çevre içindeki eylem ve etkileşimlerinden etkilenen sinirsel süreçlerini incelemek için nöroloji, çevre psikolojisi ve mimarlığı entegre ederek büyüyen bir alandır. Bibliyometrik analiz belirli bir alanda belirli bir dönemde ve belirli bir bölgede kişiler ya da kurumlar tarafından üretilmiş yayınların ve bu yayınlar arasındaki ilişkilerin sayısal olarak analizidir. Literatürde bu konuda yapılmış çok sayıda çalışma olmasına karşın, mimarlıkla ilgili konular üzerinde kullanıldığı çok az sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmada nöromimarinin etkilerinin kullanıcı ve tasarım odaklı olmak üzere iki farklı alanda değerlendirildiği çalışmaları kapsayan, bibliyometrik analiz yönteminin kullanıldığı bir araştırma gerçekleştirilecektir. Çalışmada bu amaçla nöromimari ile ilgili olan yayınlar ve bunların içinden özellikle eğitim yapıları ile ilgili olan araştırmalar nicel olarak taranacak ve elde edilen sayısal değerlerden veri tabanı oluşturulacaktır. Araştırma nöromimarlık disiplinini ve özellikle eğitim yapıları üzerindeki etkisini detaylı olarak ortaya koyabilecek 2000-2023 yılları arasında yayınlanmış hakemli Web of Science (WOS) ve Scopus kataloğunda taranan yayınları kapsamaktadır. Tarama yalnızca yayınlanmış makale (article) çalışmalarını kapsayacak olup editöre mektup, konferans bildiri vb. henüz "tamamlanmama" olasılığı olan yayınlar bu araştırmada kullanılmayacaktır. WOS hakemli literatürün teknik bilimlerdeki en kapsayıcı veri tabanı olduğu için araştırma bu veri tabanındaki yayıncıların araştırmalarını kapsamaktadır.

Neuroarchitecture is a growing field that integrates neurology, environmental psychology, and architecture to examine the neural processes affected by individuals' actions and interactions within the built environment. Bibliometric analysis is the numerical analysis of publications produced by individuals or institutions in a certain field, in a certain period, and in a certain region, and the relationships between these publications. Although there are many studies in the literature on this subject, there are very few studies on architecture-related topics. In this study, a research using the bibliometric analysis method will be conducted, covering studies evaluating the effects of neuroarchitecture in two different areas, user-oriented and design-oriented. For this purpose, in the study, publications related to neuroarchitecture and especially studies related to educational structures will be scanned quantitatively, and a database will be created from the numerical values ??obtained. The research covers peer-reviewed publications scanned in the Web of Science (WOS) and Scopus catalogs between 2000-2023, which can reveal the discipline of neuroarchitecture and its impact on educational structures in detail. The search will only cover published articles, and publications that may not yet be "completed", such as letters to the editor, conference proceedings, etc., will not be used in this research. Since WOS is the most comprehensive database of peer-reviewed literature in technical sciences, the search covers the studies of publishers in this database.
Bibliometric analysis of neuroarchitecture and its impacton educational structures
Keywords: Mimarlık