VORTEKS YÖNTEMİYLE ÜRETİLEN ALÜMİNYUM MATRİSLİ HİBRİT KOMPOZİT MALZEMEYE TİTREŞİMLİ DÖVME YÖNTEMİNİN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - TANYILDIZI, TELHA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Alüminyum alaşımları ve kompozitler, yüksek mukavemet/ağırlık oranları nedeniyle havacılık alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, görece düşük sertlik değerlerine sahip olduklarından, aşınma dirençleri zayıftır. Bu çalışmada, vortex döküm yöntemi ile hibrid bir kompozit malzeme üretildi. Havacılık endüstrisinde yaygın olarak kullanılan Al2024 matris malzemesine, kompozitlerin aşınma direncini artırmak amacıyla Al2O3 ve SiCp partikülleri %2.5, %5 ve %7.5 oranlarında eklendi. Üretilen numuneler T4 yaşlandırma işlemine tabi tutulduktan sonra yüzeylerine titreşimli bilya dövme yöntemi uygulandı. Ardından numuneler mekanik ve tribolojik testlere ve mikroyapı incelemelerine tabi tutuldu. Testlerin sonucunda, Bilyalı Dövme işlemine maruz bırakılan örneklerin aşınma direnci üzerinde önemli bir etkisi olduğu gözlendi.

Aluminum alloys and composites are widely used in the aerospace industry due to their high strength-to-weight ratios. However, their relatively low hardness values result in poor wear resistance. In this study, a hybrid composite material was produced using the vortex casting method. To enhance the wear resistance of the composites, Al2O3 and SiCp particles were added to the Al2024 matrix material, which is commonly used in the aerospace industry, at proportions of 2.5%, 5%, and 7.5%. After the produced samples were subjected to a T4 aging process, a vibratory peening technique was applied to their surfaces. Then, the samples were subjected to mechanical and tribological tests and microstructure examinations. The results of the tests revealed that the vibratory peening process had a significant impact on the wear resistance of the samples.
Investigation of the effect of vibration peening method on aluminum matrix hybrid composite material produced by vortex method
Keywords: Metalurji Mühendisliği