ELAZIĞ İLİ ÜRETİM İŞLETMELERİNİN DÖNGÜSEL EKONOMİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - YEŞİLKAYA, BETÜL ŞAŞMAZ (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışma, döngüsel ekonomi kavramını ve uygulamalarını inceleyerek, bu modelin sürdürülebilir kalkınma üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Geleneksel doğrusal ekonomi anlayışının aksine, döngüsel ekonomi kaynakların verimli kullanımını, atıkların minimize edilmesini ve ürünlerin yaşam döngüsünün uzatılmasını teşvik eden bir yaklaşımdır. Tezde, döngüsel ekonominin temel ilkeleri, tarihçesi ve teorik çerçevesi ele alınmış, dünyadan ve Türkiye'den çeşitli uygulama örnekleri incelenmiştir. Araştırma kapsamında, Elazığ ili imalat sanayi işletmelerinde döngüsel ekonomi farkındalığı ve uygulama düzeyleri değerlendirilmiştir. İşletmelerin mevcut durumları, döngüsel ekonomi uygulamalarındaki zorlukları ve fırsatları ortaya koymak amacıyla anket ve görüşme yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, döngüsel ekonomi uygulamalarının hem çevresel hem de ekonomik faydalar sağladığını göstermiştir. Özellikle atık yönetiminin iyileştirilmesi, geri dönüşüm süreçlerinin yaygınlaştırılması ve kaynak verimliliğinin artırılması, işletmelerin rekabet gücünü olumlu yönde etkilemektedir. Sonuç olarak, bu çalışma, döngüsel ekonomi modelinin bölgesel düzeyde uygulanabilirliğine yönelik kapsamlı bir analiz sunmakta ve Elazığ ilindeki işletmelerin döngüsel ekonomi uygulamalarını geliştirmeleri için politika önerileri sunmaktadır. Bu bağlamda, sürdürülebilir bir ekonomik modelin benimsenmesi için stratejik adımların atılmasının önemi vurgulanmaktadır.

This study aims to examine the concept and applications of the circular economy, evaluating its impacts on sustainable development. Unlike the traditional linear economy model, the circular economy promotes efficient resource use, minimizes waste generation, and extends the lifecycle of products. This thesis addresses the fundamental principles, historical background, and theoretical framework of the circular economy, along with various implementation examples from both global and Turkish contexts. As part of the research, the awareness and implementation levels of circular economy practices in manufacturing enterprises in the province of Elazığ were evaluated. Surveys and interviews were employed to reveal the current state of enterprises, as well as the challenges and opportunities associated with circular economy practices. The findings demonstrate that circular economy applications provide both environmental and economic benefits. Specifically, improvements in waste management, the expansion of recycling processes, and increased resource efficiency positively impact the competitive strength of businesses. In conclusion, this study presents a comprehensive analysis of the feasibility of implementing the circular economy model at a regional level and offers policy recommendations for enhancing circular economy practices in enterprises within the province of Elazığ. The importance of strategic steps for adopting a sustainable economic model is emphasized in this context.
Evaluation of manufacturing enterprises in Elazığ province in terms of circular economy
Keywords: Ekonomi