Prenatally exposure to exogenous glucocorticoids and stress may affect the inner ear - Sakallıoğlu, Öner; Yalçın, Şinasi; Özel, Hatice Banu; Çolakoğlu, Neriman; Alpay, Hayrettin Cengiz (My University, 2013)
Amaç: Bu çalışmada prenatal dönemde ekzojen glukokortikoidlere maruz kalınmasının işitme üzerine etkisi incelendi ve bir antioksidan olan kafeik asit fenetil esterin (KAFE) iç kulakta oluşabilecek olası hasarı önlemede etkili olup olmadığı değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: On iki hamile Sprague-Dawley cinsi sıçanın, yarısına deksametazon ve diğer yarısına da distile su enjekte edildi. Esas denekler, bu sıçanların yavrulamasıyla elde edildi. Esas denekler iki aylık olduklarında stres etkisi oluşturmak için dört saat süresince 110 dB gürültüye maruz bırakıldı. Denekler üç gruba ayrıldı. Grup 1: annelerine distile su enjekte edilen denekler; Grup 2: annelerine deksametazon verilen denekler; Grup 3: annelerine deksametazon ve KAFE verilen denekler. Bulgular: Gürültüye maruziyet öncesi dönemde, ekzojen deksametazon verilen ve verilmeyen gruplar arasında işitme eşikleri bakımından istatistiksel anlamlı farklılık saptanmazken (p>0.05), gürültü maruziyetinden sonraki dönemde, ekzojen deksametazon verilen deneklerde işitme eşikleri istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (p<0.05). Sonuç: Prenatal dönemde ekzojen glukokortikoidlere maruz kalınması iç kulağı gürültünün etkilerine karşı hassas hale getirebilir ve KAFE olası bu hasarı önlemede etkilidir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Klinik Nöroloji; Odyoloji ve Konuşma-Dil Patolojisi