ÖZGECAN ASLAN CİNAYETİ SONRASI SOSYAL MEDYADA DAYANIŞMA OLGUSU - HUZZİYAS, ŞENGÜL (Fırat Üniveristesi, 2017)
İletişim çağı olarak adlandırılan 21. yüzyılda teknoloji ve internet gelişimine büyük ivme katmıştır. Bu gelişmeler bireyi ve toplumu büyük oranda etkilemiş, geliştirmiş ve dönüştürmüştür. Gelişmeler bireyin iletişim kurma şeklini, yaşamını ve toplumsal bakışını değiştirmiştir. Dünyayı daha küçük bir yapıya dönüştürürken, toplumsal olaylara bakış açısına da yenilikler getirmiştir. Günümüzde iletişim şekilleri, sunulan imkânlar doğrultusunda gelişmeye devam ederken bireylerin toplumsal olaylara katılması ve tepki yöntemleri de değişmektedir. Sosyal medyanın altın çağını yaşadığı bu günlerde sosyal medya, insanların vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Sosyal medyada yatıp kalkan insanlar toplumsal olaylara buradan katılmakta ve tepki göstermektedir. Toplumun temel yapı taşlarından birisi olan kadınlar zaman zaman hiç de hak etmedikleri davranışlara maruz kalmakta, bazen de şiddet olaylarıyla karşılaşmaktadırlar. Yaşanan bu olumsuzluklar sosyal medyada yer almakta ve tepkiler bu mecra üzerinden verilmektedir. Bu çalışma kuramsal ve uygulama kısımlarından oluşmakta, Özgecan Aslan cinayeti sonrası sosyal medyadaki dayanışma olgusunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada karma yöntem kullanılmıştır. Facebook kullanan 500 kişiye online anket uygulanmıştır ve Özgecan Aslan adına açılan Facebook hesabı içerik çözümlemesi tekniği ile incelenmiştir. Sonuç olarak Özgecan Aslan cinayeti sonrasında sosyal medyada dayanışmanın olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Dayanışma Olgusu, Kadın Cinayetleri,Özgecan Aslan Cinayeti, Dijital Aktivizm

In the 21st century, which is called as communication age, technology and internet have added great impetus to development. These developments have greatly influenced, developed and transformed the individual and the society. Developments have changed the way in which the individual communicates, his life and social attitude. He has transformed the world into a smaller structure, and has also brought innovations in terms of social events. Today, as the forms of communication continue to evolve in line with the opportunities presented, the ways in which individuals participate in social events and the ways in which they react are also changing. Social media is among the indispensable people in these days when social media is experiencing the golden age. People who have lived in social media are participating and reacting to social events here. Women, one of the basic building blocks of society, are sometimes exposed to unfulfilling behaviors and sometimes violence. These negativities are taking place in social media and reactions are given through this medium. This study is composed of theoretical and practical parts and aims to reveal the possibility of solidarity in social media after the murder of Özgecan Aslan. A mixed method was used in the study. An online questionnaire was applied to 500 people using Facebook and the Facebook account opened for Özgecan Aslan was examined by content analysis technique. As a result, Özgecan Aslan has been determined to be a social media partner after the murder. Keywords: Social media, Solidarity case, Women's murders, Özgecan Aslan Murder, Digital Activism.
The case of solidarity on social media after Özgecan Aslan murder
Keywords: İletişim Bilimleri; Sosyoloji