KABLOSUZ SENSÖR AĞI İLE KONUM BELİRLEME VE İZLEME - YILDIRIM, GÜNGÖR (Fırat Üniveristesi, 2012)
Kablosuz Sensör Ağlar (WSN)'da uygulama geliştirme süreci; düğümlerin ve işletim sisteminin seçilmesi, kümeleri ve küme başlarını oluşturacak ve bilgisayarla haberleşecek düğümlerin istenen işleri başaracak şekilde programlanması, bunların simüle edilmesi ve gerçek sistemin test edilmesi gibi bilgiye dayalı birçok karmaşık aşamadan oluşur.Bu tez çalışmasında, kapalı mekanlardaki hareketli nesnelerin hem belirli bir hedefe yönlendirilmesi hem de konum tespiti veya izlenebilmesini sağlayacak WSN sisteminin interaktif bir simülasyon ve uygulama platformu şeklinde oluşturulması amaçlanmıştır.Bunun için ?Kapalı bir ortamda araç yönlendirme ve takip uygulaması?isimli bir senaryo düşünülmüştür. Senaryonun temel işlevi, içerisinde binlerce çeşit ticari malın bulunduğu kapalı bir depoda, istenen ürünlere bir mobil sensör düğüm aracılığı ile hızlı bir şekilde erişebilmesinin sağlanması ve mobil düğümün konumunun izlenebilmesi şeklinde tanımlanmıştır.Hareketli nesnenin hedefe yönlendirilmesi için ?Kenar Maskeleme?olarak adlandırılan bir yöntem önerilmiş ve uygulanmıştır. Konum tespiti için Bounding Box yöntemi kullanılmış, bu yöntemde RSSI-Mesafe ilişkisi için gerekli olan amprik denklem, deneysel çalışmalarla iyileştirilerek olumlu sonuçlar elde edilmiştir.Gerçekleştirilen çalışmada gömülü anten yapısına sahip MEMSIC TelosB TPR2420 sensor düğümleri, Linux kernel kullanan Ubuntu 11.10 işletim sistemi, TinyOS 2.1.0 gömülü işletim sistemi ve TOSSIM simülatörü kullanılmıştır.

SUMMARYA process of an application development in Wireless Sensor Networks (WSN) consists of a lot of complex stages based on knowledge, such as choice of nodes and embedded operation system, programming of the nodes, simulation and testing of the system.In this thesis, a WSN system and an interactive simulation platform to make moving objects in indoor place both guide for desired areas and track themis planned.For this, a scenario called ?Vehicle Routing and Tracking Application? has been developed. The base function of the scenario is to access the desired areas or productsin big indoor place which has a thousand of goods quickly via a mobile node and to track the mobile node.A method named ?The Edge Masking Technique? has been proposed for guidance of moving objects. Bounding Box method has been used for position detection. Equationswhich are necessary for RSSI-Distance relation have been obtained by experimental studies and achieved positive results.In the study carried out, MEMSIC TelosB TPR2420 sensor nodes, Ubuntu 11.10 operation system, TinyOS 2.1.0, TOSSIM simulator and Tkinter GUI library for visualization of the simulation of the system have been used.
Position detection and tracking in wireless sensor networks
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Elektrik ve Elektronik Mühendisliği