Tatlı su kefali' nin (Leuciscus cephalus L.) morfolojik özellikleri ve ovaryumlarının histolojik yapısı - Ural, Mesut; Özdemir, Yaşar (My University, 2000)
Bu çalışmada 135 adet dişi Tatlı Su Kefali' nin morfolojik özellikleri, ovaryumlarının makroskobik ve mikroskobik yapısı incelenmiştir. Kasım-1995, Kasım-1996 tarihleri arasında Keban Baraj Gölünden yakalanan Tatlı Su Ketallerinin morfometrik ölçümleri alındıktan sonra dişi balıkların oyaryumları insizyonla çıkartıldı. Ovaryumlarında morfometrik ölçümleri alındı ve histolojik preparatları hazırlandı Yapılan çalışmalar neticesinde incelenen balıkların yumurtalarının süratli gelişiminin Şubat ayı sonunda başladığı, yumurta döküm zamanının Temmuz ayı sonuna ve Ağustos ayının ortalarına kadar devam ettiği, makroskobik ve mikroskobik incelemeler sonucunda belirlenmiştir..
Keywords: Morfometri; Keban Baraj Gölü; morfoloji; balık yumurtası; barajlar; doku bilimi; Elazığ; yumurtalıklar; tatlısu balıkları; Leuciscus cephalus; mevsimsel gelişme; kefal