ENDÜSTRİ 4.0 VE İŞGÜCÜ PİYASASINA ETKİLERİ ÜZERİNE TEORİK BİR İNCELEME - ÖNER, MELİKE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Tarih boyunca insanlık için büyük etkiler yaratan süreçler olmuştur. Bunlar, tarım toplumu ile başlayan, sonrasında üretim faaliyetlerinin genişlemesiyle birlikte sanayi devrimlerine yol açan önemli dönüşüm süreçleridir. Bu süreçler günümüze değin dört büyük sanayi devriminin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bu bağlamda son sanayi devrimini temsil eden Endüstri 4.0 süreci dikkat çekmektedir. Endüstri 4.0 ilk olarak 2011 yılında Almanya Hannover Fuarı'nda adından söz ettirmeye başlamıştır. İş gücü piyasası, yatırım, üretim, tüketim, çalışma koşulları, eğitim gibi birçok sosyo-ekonomik alanda köklü değişimlere yol açmış ve açmaya da devam edecektir. Söz konusu bu değişiklikler, insanlığın daha önce alışkın olmadığı teknolojik ilerlemelerin sonuçları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada öncelikle sanayi devrimlerinin gelişimine ve yaratmış olduğu toplumsal etkilere değinilmektedir. Sonrasında, dijital bir dönüşüm süreci olan Endüstri 4.0'ın gelişim süreci ve işgücü piyasası üzerindeki etkileri ele alınmaktadır.

Throughout history, there have been processes that have had great effects on humanity. These are important transformation processes started with the agricultural society and then led to industrial revolutions with the spread of production activities. These processes have led to the emergence of four major industrial revolutions to date. In this context, the Industry 4.0 process, which represents the last industrial revolution, draws attention. Industry 4.0 first started to make a name for itself at the Hannover Fair in Germany in 2011. It has cretaed radical changes in many socio-economic areas such as investment, production, consumption, job conditions and education and will continue to do so. These changes are the results of technological improvements humanity was not used to before. In this study, firstly, the development of industrial revolutions and their economic effects are mentioned. Afterwards, the development process of Industry 4.0, which is a digital transformation process, and its effects on the labor market are discussed.
An analysis on the Industry 4.0 and its labor market effects
Keywords: İşletme