Hayvancılıkla Uğraşan Kişilerde İmmunofluoresans Testi (IFA) ile Klamidyoz Antikorlarının Araştırılması - Muz, Adile; Öngör, Hasan; Gödekmerdan, Ahmet; Karahan, Murat (My University, 2014)
Amaç: Bu çalışmada, hayvancılıkla uğraşan çeşitli gruplardan (kanatlı kesimhane işçileri, kanatlı hayvan bakıcıları, koyun yetiştiricileri ve Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencileri) alınan kan örneklerinde Chlamydia/ Chlamydophila spp.'ye karşı oluşan antikorların immunofluoresans testi (IFA) ile saptanması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma ve kontrol grubundan alı- nan kan serumunda, C. pneumoniae, C. trachomatis ve C. psittaci'ye karşı oluşan IgG ve IgM antikorları IFA (Cambridge Biomedical Inc., Boston, ABD) yöntemiyle analiz edildi. Bulgular: Seksen biri çalışma ve 22'si kontrol grubu olmak üzere toplam 103 kan serumunun IFA yöntemiyle incelenmesi sonucunda çalışma grubunda; C. pneumoniae IgG %53, IgM %37; C. trachomatis IgG %15, IgM %41; C. psittaci IgG %15, IgM %26 bulunurken, kontrol grubunda ise C. pneumoniae IgG %18, IgM %4.5; C. trachomatis IgG %4.5 oranlarında antikor pozitifliği saptandı. Buna karşın, kontrol grubunda C. psittaci'ye karşı IgG ve IgM pozitifliği saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda hayvancılıkla uğraşan insanlarda her üç Chlamydia türüne karşı oluşan antikor oranlarının kontrol grubuna göre oldukça yüksek olduğu görülmektedir.
Keywords: Mikrobiyoloji