Yanılsar...Bişükine Tegi Kıdmaz Ermiş - İlhan, Nadir (My University, 2004)
Beşik kelimesi Türkçenin her döneminde ve bütün Türk lehçelerinde kullanılan ortak kelimelerimizden biridir. Kelime geçmişten günümüze pek çok deyimde kullanılagelmiştir. Savaşlarda öncelikle genç nüfus ölmekte yaşlı ve çocuk nüfus ise savaşın acımasızlığı içerisinde en olumsuz şartlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Orhun Abidelerinde de bu durum \"Çin milleti ... iyi bilge kişiyi, iyi cesur kişiyi ilerletmez-yürütmez imiş ve bir kişi ayrılmaya kalksa; kabilesi, milleti, beşiğine, beşikteki çocuğuna kadar canını bağışlamaz imiş.\" cümleleriyle ifadesini bulmuştur. Orhun Abidelerinden Kültigin ve Bilge Kağan anıtlarında geçen \"Tabgaç bodun ... edgü bilge kişig edgü alp kişig yontmaz ermiş bir kişi yanılsar uguşı bodunı bişükine tegi kıdmaz ermiş.\" bölümü metinler üzerine inceleme yapan araştınmacılar tarafından yanılsar, bişükine ve kıdmaz kelimelerinin yapısının farklı değerlendirilmesi veya anlaşılması nedeniyle farklı şekillerde anlamlandırılmış - yorumlanmıştır.
Keywords: Tarih