TUR-P UYGULANAN HASTALARDA İRRİGASYON SIVISININ EMİLİMİ VE BU SIVI İÇİNDEKİ ETANOLÜN EKSPİRASYON HAVASINDAN BELİRLENMESİNİN KLİNİKTEKİ YERİ - DİNÇER, İDRİS (Fırat Üniveristesi, 2001)
I. ÖZET Transüretral prostat rezeksiyonu (TUR-P) sırasında kulanılan irrigasyon sıvısının absorbsiyonu sonucu dilûsyonel hiponatremi gelişebilmektedir. Etanol rnonitorizasyonu yapılarak kan ve ekspiryum havasındaki etanol konsantrasyonu ile absorbe olan volüm arasındaki ilişkinin biyokimyasal olarak karşılaştırılması amaçlandı. Ejidııraljneştezi altmda TUR-P yapılan yaşlan 50-80 (68.70±7.06) arasında, ASA I- II grubundan 100 olgu çalışmaya alındı. İrrigant olarak %5 mannitol ile %1 etanol içeren irrigasyon sıvısı kullanıldı. Peroperatif olarak olgulardaki (SAB, DAB, OAB, KAH) hemodinamik parametreler ve periferik oksijen saturasyonu (SpCb), hemoglobin (Hb), hemotokrit (Htc), serum sodyum (Se-Na*), osmolarite ve kan etanol değerleri ölçüldü. Ekspiryum sonu etanol konsantrasyonu alkolometre cihazı ile 10 dk. arayla izlendi. Ekspiryum sonu etanol, kan etanol değerleri ile hemodinamik ve biyokimyasal değişiklikler arasındaki ilişkiler değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesinde paired-t test, korelasyon ve lineer regresyon analiz testleri kullanıldı, p<0.05 anlamlı kabul edildi. TUR-P operasyonu sırasında Htc ve Se-Na+ değerlerinde azalma gözlenirken (p<0.001) ekspiryum sonu etanol ve kan etanol konsantrasyonlarında artış gözlendi (p<0.05). Ekspiryum sonu etanol konsantrasyonu ile Htc (r= -0.94, p<0.05), Se-Na+ (r= -0.95, p<0.05), Se-Osm (r= -0.85, p<0.05) arasında negatif ilişki görülürken ekspiryum sonu etanol konsantrasyonu ile kan etanol değerleri (r= 0.97, p<0.05) ve absorbe edilen sıvı arasında (r= 0.89, p<0.05) pozitif ilişki saptandı. Olguların hemodinamik bulguları intraoperatif ve postoperatif ilk 24 saat içinde normal değerlerde seyretti. Hiçbir olguda TUR sendromu gelişmedi. Çalışma boyunca etanolile işaretlenmiş irrigasyon sıvısına ait herhangi bir komplikasyona rastlanılmadı. Sonuç olarak, TUR-P esnasında etanol eklenen irrigasyon sıvısının kullanılması ve ekspiryum havasından saptanan etanol konsantrasyonuna göre irrigant absorbsiyonunun izlenmesi basit, noninvaziv, ucuz, kan etanol değerleriyle korele ve güvenli bir yöntem olduğu kanısına varıldı. Anahtar Kelimeler: TUR sendromu, etanol, dilüsyonel hiponatremi, osmolarite, absorbsiyon
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon; Anesthesiology and Reanimation