THE IMPACT OF SOCIAL MEDIA INTERVENTION ON THE PERFORMANCE OF SMES DURING THE COVID-19 PANDEMIC - RASHID, HARMAN AHMED RASHİD (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışma, COVID-19 pandemisi sırasında sosyal medya müdahalesinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ'ler) organizasyonel performansları üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Veriler, uygun örnekleme yöntemi kullanılarak 61 katılımcıdan toplanmış ve veri analizi için SPSS kullanılmıştır. Bu çalışma, pandemi sırasında sosyal medya ağlarının organizasyonel performans üzerindeki etkisini belirlemeyi ve KOBİ'lerin pandemi sürecinde nasıl sosyal medyayı kullandıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, farklı sosyal medya platformlarının KOBİ'lerin performansı üzerindeki farklı etkilerini belirlemeyi hedeflemektedir. Bulgular, sosyal medya platformları, sosyal medya içerik tasarımı, sosyal medya aktiviteleri türleri ve KOBİ'lerin organizasyonel performansları arasında pozitif ve güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Tüm hipotezler desteklenmiştir. Bulgular ayrıca, özellikle gıda ve içecek endüstrisi ve bilgi teknolojisi sektörü tarafından Covid-19 pandemisi sırasında KOBİ'ler tarafından en etkili sosyal medya platformunun Facebook olduğunu ve Instagram'ın bunu takip ettiğini göstermektedir. Sonuçlar, sosyal medya platformlarının pandemi sırasında KOBİ performansını artırmada kritik bir rol oynadığını göstermektedir. Etkili bir şekilde sosyal medya içerik tasarımının kullanılması, organizasyonel performansa olumlu bir etki yapmaktadır. Farklı sosyal medya platformlarının KOBİ performansı üzerinde farklı etkileri bulunmaktadır, bu da özelleştirilmiş stratejilere olan ihtiyacı vurgulamaktadır. Bu bulgular, kriz durumlarında sosyal medya müdahalesinin KOBİ'lerin organizasyonel performansındaki rolünün anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır. KOBİ'ler, sosyal medya platformlarını kullanarak marka görünürlüğünü, müşteri etkileşimini ve genel performansı artırabilir. Bu çalışma, COVID-19 pandemisi tarafından oluşturulan zorluklarla başa çıkmak isteyen KOBİ'lere değerli bilgiler sunmaktadır. Sosyal medya müdahalesini etkili bir şekilde kullanarak, KOBİ'ler marka görünürlüğünü, müşteri etkileşimini ve genel performansı artırabilir. Bu bulgular, KOBİ'lerin kriz durumlarında sosyal medya kullanmalarına ve dinamik iş ortamlarında sürdürülebilir büyümeyi elde etmelerine rehberlik eden pratik öneriler sunmaktadır.

This study investigated the impact of social media intervention on small and medium-sized enterprises' (SMEs) organizational performances during the COVID-19 pandemic. Data were collected from 61 participants using convenient sampling, and SPSS was used for data analysis. The study intends to identify the extent in which social media networks affect organizational performance during the pandemic and how did SMEs utilize social media during the pandemic. This study also aims to identify the different impacts of different social media platforms on SMEs performance during the pandemic. The findings revealed a positive and strong relationship between social media platforms, social media content design, types of social media activities, and SMEs' organizational performances. All hypotheses were supported. The findings also indicates that Facebook was the most effective social media platforms utilized by the SMEs during the Covid-19 pandemic especially by the food and beverage industry and information technology sectors followed by Instagram. The results shows that social media platforms played a crucial role in enhancing SME performance during the pandemic. Effective utilization of social media content design was found to positively impact organizational performance. Different social media platforms had varying effects on SME performance, highlighting the need for tailored strategies. These findings contribute to the understanding of the role of social media intervention in SMEs' organizational performances during crisis situations. SMEs can leverage social media platforms, create engaging content, and adapt strategies based on platform characteristics to enhance organizational performance. This study provides valuable insights for SMEs navigating challenges posed by the COVID-19 pandemic. By effectively utilizing social media intervention, SMEs can enhance brand visibility, customer engagement, and overall performance. These findings offer practical recommendations to guide SMEs in leveraging social media during crisis situations and achieving sustainable growth in dynamic business environments.
COVID-19 pandemisi döneminde sosyal medyanın KOBİ'lerin performansına etkisi
Keywords: İşletme