THEORETICAL SPECTROSCOPIC PROPERTIES AND MOLECULAR DOCKING OF PLATINUM COMPLEXES - KHALID, HUNAR HAMA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Hesaplamalı kimya yöntemleri ile Pt(dpb)Cl, Pt(Fdpb)Cl, Pt(F2dpb)Cl ve Pt(dpb)I komplekslerinin titreşim bağı gerilmesi ve Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) kimyasal kaymaları araştırılmıştır. Pt(dpb)I kompleksi için 1H-NMR deneysel verileri, CEP-4G, CEP ile B3LYP ve M062X fonksiyonları ile Hartree-Fock (HF) ve Yoğunluk Fonksiyonel Teorisi (DFT) yöntemleri ile hesaplanan proton kimyasal kayma değerleri ile karşılaştırılıp CEP -31G, CEP-12G, LANL2DZ, LANL2MB ve SDD temel kümeleri kullanıldı. Komplekslerin elektrofilik ve nükleofilik bölgeleri moleküler elektrostatik potansiyel (MEP) ile belirlenmiştir. Kızılötesi (IR) ve 13C-NMR gibi deneysel spektroskopik eksiklikler teorik olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, göğüs, akciğer, yumurtalık, pankreas ve melanom kanseri hücre hatlarına karşı moleküler yerleştirme (docking) çalışmaları yapıldı. Komplekslerin, cis-platin ile karşılaştırıldığında pankreatik olanlar dışındaki araştırılmış kanser hücrelere karşı aktif oldukları bulundu. Son olarak, platin komplekslerinin OLED malzeme özellikleri araştırıldı.

Vibrational bond stretching and Nuclear Magnetic Resonance (NMR) chemical shifts of Pt(dpb)Cl, Pt(Fdpb)Cl, Pt(F2dpb)Cl, and Pt(dpb)I complexes have been investigated with computational chemistry methods. 1H-NMR experimental data for Pt(dpb)I complex are compared with the proton chemical shifts values calculated by Hartree-Fock (HF) and Density Functional Theory (DFT) methods at a level of B3LYP and M062X functions with CEP-4G, CEP-31G, CEP-12G, LANL2DZ, LANL2MB, and SDD basis sets. Electrophilic and nucleophilic regions of the complexes were determined by molecular electrostatic potential (MEP). Experimental spectroscopic deficiencies, like infrared (IR) and 13C-NMR, were predicted theoretically. In addition, molecular docking studies are applied against breast, lung, ovarian, pancreatic, and melanoma cancer cell lines. It was found that the complexes were active against investigated cancer cell lines except for pancreatic one as compared to the cis-platinum. Finally, OLED material properties of platinum complexes are investigated.
Platin komplekslerinin teorik spektroskopik özellikleri ve moleküler yerleştirme
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği