Peritona penetre kesici delici alet yaralanmalarında konservatif tedavi sonuçlarımız - Çetinkaya, Ziya; Doğru, Osman; Bülbüller, Nurullah; Çifter, Çağatay; Baysal, Feridun; Akkuş, Mehmet Ali (My University, 2000)
Peritona penetre kesici delici alet yaralanmalarında konservatif tedavi uygulaması negatif laparotomi oranım azaltmaktadır. Peritona penetre kesici delici alet yaralanması olan 36 olgu retrospektif olarak incelendi. Ameliyat kararı fizik muayene bulguları esas alınarak verildi. Ancak radyografi ve ultrasonografiden de yararlanıldı. İki vakaya diagnostik laparoskopi uygulandı. 27 olguya (%75) laparotomi uygulandı. Geri kalan 9 olgu (%25) konservatif olarak tedavi gördü ve yeterli bir takip süresinden sonra taburcu edildi. Laparotomi, olguların ikisinde nonterapötikti. Diğer 25 olguda en fazla ince barsak olmak üzere değişik karın içi organlarda yaralanma saptandı. Laparotomi uygulanan olguların ikisinde komplikasyon görüldü. Ortalama hastanede yatış süresi laparotomi uygulanan olgularda 8.4 gün, konservatif tedavi uygulananlarda ise 2.7 gün oldu. Sonuç olarak; peritona penetre kesici delici alet yaralanmalarında hastanın durumuna göre konservatif yaklaşım yanında, gerekli olgularda diagnostik laparoskopi uygulaması negatif laparotomi oranını azaltmaktadır.
Keywords: Yaralar ve yaralanmalar; Yaralar; delici; Radyografi; Tanı teknik ve işlemleri; Ultrasonografi; Laparotomi; Geriyedönük çalışma; Yaralar; delici kesici alet