FARKLI SPOR BARANŞLARINDAKİ KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARDA SPORUN HEMATOLOJİK, BİYOKİMYASAL VE BAZI SOLUNUM PARAMETRELERİNE ETKİSİ - BİNGÖLBALI, ABDULLAH (Fırat Üniveristesi, 1997)
Araştırma, farklı spor branşlarındaki kız ve erkek çocuklarda sporun hematolojik, biyokimyasal ve bazı solunum parametreleri ile MaxVC>2 ünü nasıl etkilediğinin belirlenebilmesi amacıyla planlandı. Çalışma aralarında boy ve ağırlık yönünden farklılık bulunmayan 11-12 yaş grubunda 45 erkek (Kontrol 10, Basketbol 10, Hentbol:11, Voleybol:14) ve 29 kız (Kontrol:10, Atletizm:11, Voleybol:8) olmak üzere toplam 74 çocuk üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmaya katılan bütün bireylerden alınan kan örneklerinde bazı hematolojik ve biyokimyasal parametrelerin analizi yapıldı. Solunum fonksiyon testleri spirometrede kuru sistemle tayin edilen deneklerin, MaxV02'leri indirekt metodia belirlenirken, erkek ve kız çocuk sporcuların antrenman öncesi ve bir saatlik antrenman sonrası, taze idrar örnekleri proteinüri-hematüri yönünden incelendi. Erkek çocuklarda MCV, lökosft ve trombosit değerleri spor gruplarının tamamında, kalsiyum düzeyleri basketbol ve voleybolcularda albumin konsantrasyonları sadece voleybol grubunda kontrol grubundan yüksek bulundu. Erkek spor gruplarının kendi aralarındaki mukayeselerinde, voleybol sporu yapan çocukların eritrosit ve Hct seviyelerinin basketbol ve hentbol sporcularından, Hb düzeylerinin ise sadece basketbol grubundan önemli derecede farklılık gösterdiği belirlendi. Kız çocukların eritrosit ve trombosit değerleri spor gruplarının tamamında, MCV konsantrasyonu atletizm sporcularında, Hct ve albumin seviyeleri ise voleybol grubunda kontrol grubuna göre yüksek oranda bulundu. Kız spor gruplarının kendi içerisindeki karşılaştırmalarında eritrosit değerleri voleybol sporu yapanlarda, atletizm grubuna göre önemli derecede fazla olarak tespit edildi.87 FVC, FEV-ı, MVV ve MaxV02'leri sporcu erkek çocuk gruplarının tamamında kontrol grubundan yüksek bulunurken, erkek spor gruplarının birbirleriyle mukayeselerinde basketbol sporcularının MaxV02 'ü voleybol gruplarından önemli ölçüde farklılık gösterdi. Benzer şekilde sporcu kız çocuk gruplarının FVC, FEV-ı, MVV ve MaxV02 'leri kontrol grubuna göre daha önemli bulundu. Bir saatlik antrenman sonrası basketbolcu erkek çocukların %60 'ında hematüri %20'sinde proteinüri hentbol grubunun %81 'inde hematüri %45 'inde proteinüri, voleybolcuların % 64'ünde hematüri %35'inde proteinüri oluştuğu belirlendi. Benzer şekilde bir saatlik antrenman sonrası atletizm sporu yapan kız çocukların %72 'sinde hematüri %36'sında proteinüri, voleybolcuların %62'sinde hematüri %25 'inde proteinüri geliştiği tespit edildi. Araştırmada elde edilen bulgular yetişkinlerde görülen spora bağlı hematüri - proteinürinin sporcu erkek ve kız çocuklarda da meydana geldiğini göstermektedir. Genel olarak çalışmanın sonucunda değişik spor tiplerinin erkek ve kız çocuklarda MaxVCk, bazı solunum, hematolojik ve biyokimyasal parametreleri olumlu yönde etkilediği kanısına varıldı.

This study was performed to investigate the effects of various sports on some haematological, biochemical and respiratory parameters and MaxVC>2 in the male and female children. The study was conducted on seventy-four persons including 45 males ( control : 10, basketball : 10, handball : 11, athletics : 14 ) and 29 females ( control : 10, athletics : 11, volleyball : 8 ). The blood samples from the girls were haematologically and biochemically analyzed. Some respiratory parameters were measured by dry spirometer system. MaxVCb was indirectly determined. The urinary samples from all the subjects immediately before antrenman and after an antrenman for one hour were examined for proteinuria- haematuria. MCV, leucocyte and platelet levels of the males were higher in all the sports whereas calcium levels were higher in the basketball and yolleyball and albumin concentration in only volleyball players than the control groups. Male voleyball players had higher erythrocyte and haematocrit values than male basketball and handball players. Erythrocyte and platelet values of the females were higher in all the sports whereas MCV was higher in only athletes and haematocrit and albumin levels in only volleyball group than the controls. The erythrocyte levels were higher in the female volleyball players than the female athletes. FVC, FEVi, MVV and MaxV02 were higher in all the male and female sport groups compared with the control group. The male89 basketball players had higher MaxV02 values than the handball and volleyball groups. Haematuria and proteinuria were observed in the 60% and 20% of the male basketball players; the 81% and 45% of the handball players and the 64% and 35% the volleyball players, respectively. In the female groups, one hour after antrenman haematuria and proteinuria were seen in the 72% and 36% of the athletes and 62% and 25% of the volleyball players. In conclusion, haematuria and proteinuria may occur not only in the adults but also in male and female children. In general, various sports cause significant increases in some haematological, biochemical and respiratory parameters and MaxV02 in male and female children.
The Effects of different sport types on girls and boys haematologically and biochemically and some respiratory parameters
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Spor; Sports