POLİTİK HALKLA İLİŞKİLER UYGULAMALARI BAĞLAMINDA X PLATFORMU KULLANIMI - Yazıcı, Ersin (My University, 2025)
İnsanoğlu tarih boyunca teknolojik gelişmeleri yakından takip etmekte ve kolayca benimsemektedir. Yaşadığımız yüzyılda da insanoğlu yeni iletişim teknolojilerini benimsemekte ve yaşamlarında önemli ölçüde belirleyici olmasına müsaade etmektedir. Şüphesiz birçok alan üzerinde etkili olan yeni iletişim teknolojileri, politik halkla ilişkiler üzerinde de etkisini göstermektedir. Politika ile uğraş veren bireyler çeşitli stratejiler bağlamında kitleler üzerinde etkili olabilmektedir. Bu stratejilerin üretilmesinde, geliştirilmesinde ve uygulanmasında şüphesiz teknolojik gelişmeler önemli bir konumda yer almaktadır. Siyasal iletişim sadece seçim dönemleri ile sınırlı kalmamaktadır. Tüm zamanlarda hedefleri ve amaçları çerçevesinde yeni iletişim teknolojileri vasıtasıyla hedef kitle ile iletişim kurmaktadır. Yeni iletişim teknolojilerinin yapısında bulundurmuş olduğu bir takım özellikleri bağlamında politik halkla ilişkiler uygulayıcıları hedef kitlelerle iki yönlü iletişim kurabilmekte bunun yanında daha fazla kitleye ulaşabilmektedirler. Bu çalışmada; siyasal alanın önemli kurumlarında olan ana muhalefet partisinin sosyal medya platformu olan X platformundaki pratiklerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, Cumhuriyet Halk Partisinin X sosyal medya hesabı içerik çözümleme yöntemiyle incelenmekte ve politik halkla ilişkiler uygulamaları bağlamında değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Örneklem olarak daha yoğun bir içerik üretim dönemi olan 21 Ekim 2023 ile 19 Kasım 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen kongre dönemi seçilmektedir. Sonuç itibariyle incelenen içeriklerin yoğunlukla haber yönetimi ve gündem belirleme bağlamında oluşturulduğu tespit edilmiştir. Kitlelerin istenilen bir davranışı sergilemesi açısından uygulanan politik halkla ilişkiler sosyal paylaşım ağlarında üretilen içerikler üzerinde her daim durulması elzem konulardan bir tanesidir. Bu bağlamda bu çalışma politik halkla ilişkiler bağlamında üretilecek sonraki çalışmalar için önem arz etmektedir.
Keywords: Sosyal medya; CHP; Politika; Siyasal iletişim