ÖRGÜTSEL KALİTE GÖSTERGESİ OLARAK ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ: BİR ÖLÇEK GELİŞTİRME ÇALIŞMASI - Çetinkaya, Fatih Ferhat; Şimşek, Hüseyin; Aytekin, Cahit (Fırat University, 2019)
Günümüzde organizasyonlar başarıyı yakalamak ve rekabet avantajı sağlayabilmek için çalışan memnuniyeti ve kaliteye önem vermektedir. Çalışan memnuniyetinin olması örgütsel performansın artmasına ve örgütün gelişimine neden olmaktadır. Özellikle çok sayıda rakibin olduğu sektörlerde sürdürülebilir rekabet avantajı yakalamanın bir yoluda çalışanların problemlerini çözüp onlara ilişkin iyileştirme çalışmaları yapmaktır. Bu hem organizasyon başarısı hemde kaliteyi yakalamak açısından önem arzeder. Bu çalışmada bir kalite göstergesi olarak çalışan memnuniyeti ölçeği geliştirilmeye çalışılmıştır. Çalışmaya 2016-2017 eğitim-öğretim yılı bahar dönemde Ahi Evran Üniversitesi’nde görev yapan 342 akademik ve 244 idari personelinden toplam 586 çalışan katılmıştır. Ölçek maddelerinin yazımına başlanmadan araştırmacılar tarafından literatür taraması yapılarak diğer memnuniyet ölçekleri incelenmiştir. Ölçek geliştirme amacıyla yapılan çalışmada açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizinin ardından her bir boyut için Cronbach Alfa değerleri hesaplanarak güvenirlik analizleri yapılmış, ölçeğin bütününün ve ölçeği oluşturan alt faktörlerin Cronbach Alpha katsayılarının oldukça iyi düzeylerde olduğu tespit edilmiştir. AFA ve DFA sonuçları birlikte değerlendirildiğinde, çalışan memnuniyet ölçeğinin, üniversitelerdeki akademik ve idari personelin memnuniyet düzeyini ölçmek için geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Geliştirilen ölçeğin literatüre önemli katkı sağlaması ve kalite arayışındaki yükseköğretim kurumları tarafından kullanılan ve referans gösterilen bir ölçek olarak kendine yer bulması umulmaktadır.