FİLİBELİ AHMET HİLMİ'NİN FELSEFİ VE AHLÂKİ GÖRÜŞLERİ - ÇETİNTAŞ, SARE (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi FİLİBELİ AHMET HİLMİ'NİN FELSEFÎ VE AHLÂKÎ GÖRÜŞLERİ SareÇETİNTAŞ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 80 Bu çalışmada Ahmet Hilmi'nin hayatı ve eserleri araştırıldı. Ahmet Hilmi'nin Felsefi görüşlerinden bahsettik. Ahmet Hilmi'nin varlık ve tanrı anlayışım kendinden önceki filozofların görüşleriyle birlikte inceledik. Ruhun varlığının delillerini ve Ahmet Hilmi'nin bu konudaki düşüncelerini açıklandık. Ahlâk ve Ahmet Hilmi'nin Ahlak konusundaki görüşlerini açıkladık. Ahmet Hilmi'nin Amak-ı Hayal adlı eserindeki Hikâyeleri Ahlak ve felsefe ile irtibatlandırmaya çalıştık. İnsanın varoluşunu Tanrı ve evren karşısındaki durumunu açıkladık. İnsanı nefs, ruh, aşk, akıl yönünden inceledik. İnsanın manevi yolculuğu ve İnsan-ı Kamil olmanın şartlarını belirtitk. Anahtar Kelimeler: A'mâk-ı Hayal, Tanrı, kâinat, insan, varlık, ruh, ahlâk.

SUMMARY Master Thesis FİLİBELİ AHMET HİLMİ'S PHİLOSOPHY AND ETHICS OPINION Sare ÇETİNTAŞ The University of Fırat Social Sciences Institute Phisologhy and Religion Sciences 2004, Page: 80 In this study Ahmet Hilmi' s Life and work are researched. Ahmet Hilmi' s philosophical opinions are surveyed. The existence and the God understanding of him together with the opinions of the Philosophers who lived before him are researched the evidences of spirit existence and his thoughts on this subject are also explained. Morality Ahmet Hilmi's thoughts on it are studied. Then, the stories in Amâk-ı Hayal are connected with morality and Philosophical. The existence of human in the sight of God and the universe is explained. Human is studied as regards self, spirit, love and mind. It is also stated the conditions of Human's spiritual (virtual) journey and beging perfect. Key Words: Amak-ı Hayal, the God, the Universe, Human Being, Existence, Spirit Moral.
Filibeli Ahmet Hilmi's philosphy and ethics opinion
Keywords: Din; Religion; Felsefe; Philosophy