KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ OLAN HASTALARDA SERUM VE TÜKÜRÜK DECORİN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - TOPALOĞLU, SERAP (Fırat Üniveristesi, 2017)
Kronik böbrek yetmezliği, insidansı gün geçtikçe artan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu güne kadar çok sayıda pepdit/proteinlerin böbrek yetmezliğinin etiyopatogenezinde rol aldığı öne sürülmektedir. Ancak yaptığımız literatür taramasinda, protein yapılı bir molekül olan decorin isimli molekülün ileri dönem böbrek yetmezliği etyopatogenezinde rolü olup olmadığının araştırılmadığını gördük. Bu nedenle bu çalışmada temel amacımız ileri dönem böbrek yetmezliği olan hastalarda serum ve tükürük decorin düzeyleri araştırılarak, bu hastalığın etyopatogenezinde rol alıp almadığı ortaya konulmaya çalışılacaktır. Literatürde decorin düzeyi ile ilgili olarak çalışmamıza benzer makale bulunmamaktadır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Nefroloji Bilim Dalı'na başvuran GFR ye göre evre 3, 4, 5 KBY'si olan 30'ar hasta ve sağlıklı bireylerden oluşan 30 kişi dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen tüm bireylerden kan ve tükürük örneği alındı. Mevcut numunelerden decorin dzüeyi çalışıldı. Gruplar arası karşılaştırma yapıldı. Decorin düzeyleri kan ve tükürükte karşılaştırıldı. Serum dekorin düzeyleri evre 5 hastalarda evre 3, 4 grubu hastalara ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olarak arttığı gözlendi (p<0.05) tükürük dekorin düzeylerinin kontrol grubuna göre evre 3, evre 4 ve evre 5 hastalarda azaldığı görüldü ve istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi (p<0.05) KBY'li hastalarda decorin düzeyleri ile patofizyoloji arasında ilişki olduğu düşünüldü Anahtar Sözcükler: Kronik böbrek yetmezliği, decorin

Chronic renal failure that increasing insidance day by day is an important public health problem. Until today, many peptid/proteins were depended to be rol of etiopathogenesis of renal failure. But, when we performed a literatüre scanning, we saw no research about a protein molecule called decorin whether has a role of end stage renal failure etiopathogenesis .in this study, our main purpose investigation of serum and saliva decorin level in chronic renal failure decorin is whether Rolling of this disease etiopathogenesis. İn literatüre , no data were found similar to our study İn Fırat unıversıty medıcıne faculty general medicine, nephrology department 30 patient according to GFR stage 3,4,5 chronic renal failure patient and 30 healty people were included. We get blood and saliva sample from all individual. Decorin level was measured in all samples. We made a comparison between groups. Serum and saliva decorin levels were campared. Serum decorin levels in stage 5 patients, was significantly higher than control group and stage 3, 4 patients(p<0.05) saliva decorin levels in respectively in stage 3,4,5 patients were significantly lower than control groups (p<0.05) it was thought that there is a relationship between chronic renal failure pathophysiology and decorin levels Key Words: Chronic Renal Failure, Decorin
Investi?gati?on of serum and sali?va decori?n level i?n chroni?c renal fai?lure pati?ents
Keywords: Nefroloji