Alt Uzay k-NN ile Eritmato-Skuamöz Hastalık Türlerinin Sınıflandırılması - Kaya, Duygu (My University, 2019)
Veri analiz ve sınıflandırma tekniklerinin gelişmesinin sonucu olarak biyomedikal çalışmalarda akıllı hesaplamayöntemlerinin kullanımı oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Eritmato-Skuamöz Hastalığı (ESD), altı çeşidi bulunandermatoloji alanında büyük öneme sahip bir hastalıktır. Parçacık tanıma, veri madenciliği bileşenin özelliklerini tanımlamayave hastalığı teşhis etmeye yardımcı olur. Bu çalışmada UCI veri tabanından alınan veri setinden ESD'nin, Topluluk Öğrenimalgoritmalarından alt uzay k-NN ile teşhis edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, hem klinik hem de histopatolojik özellikleribir arada bulunduran ESD verileri ilk önce z normalizasyonu ile normalize edilmiştir. Normalize edilen veriler daha sonra altuzay k-NN algoritması ile çapraz doğrulama uygulanarak sınıflandırılmıştır. Model başarım ölçütü için doğruluk, kesinlik,hassasiyet, F ölçütü ve Kappa katsayısı parametreleri kullanılmıştır ve sonuçlar yorumlanmıştır. Önerilen modelin doğruluğu%98.045’tir. Sonuçlar, kullanılan sınıflandırıcının ESD hastalık türlerinin sınıflandırılmasında faydalı olabileceğinigöstermiştir. Ayrıca veri sayısının artırılarak derin öğrenme algoritmaları ile daha iyi sonuçlar alınabileceği öngörülmektedir.
Keywords: Tıbbi İnformatik; Dermatoloji; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka