TİROİD KANSER DOKULARINDA PHOENİXİN VE DYNORPHİN EXPRESYONLARININ ARAŞTIRILMASI - AVCI, ÖZLEM (Fırat Üniveristesi, 2022)
Tiroid kanserleri insanoğlunun sıklıkla karşılaştığı temel halk sağlığı sorunlarından biridir. Hastalığın erken tanısı diğer hastalıklarda olduğu gibi hayat kurtarıcıdır. Tiroid kanserlerinin etyopatogenezinde birtakım peptit yapılı moleküller rol almaktadır.Dynorphin (DYN) ve phoenixin (PNX) peptit yapılı moleküller olup bugüne kadar dynorphin ve phonenixin moleküllerinin tiroid kanserlerinde rolü olup olmadığı araştırılmamıştır. Biz de bu çalışmada papiller ,folliküler, medüller ,anaplastik tiroid kanser grupları ve hashimoto tiroiditi ile kontrol gruplarında dynorphin ve phoenixin ekspresyonlarınıın nasıl değiştiğini immunohistokimyasal ve ELISA yöntemiyle ortaya çıkarılmasını amaçladık. Bu çalışmada hashimoto tiroiditi (n: 52), papiller tiroid karsinomu (n: 33), folliküler tiroid karsinomu (n: 20), medüller tiroid karsinomu (n: 11), anaplastik tiroid karsinomu (n: 8) hastalarından 124 örnek kullanıldı. Hastalardan alınan bu örneklerin cerrahi emniyet sınırları içindeki sağlıklı tiroid kısımları rastgele seçilerek kontrol grubu (n: 23) oluşturuldu. Toplam 141 tiroid örneğinde PNX ve DYN düzeyleri immunohistokimyasal olarak ve ELISA yöntemiyle ölçüldü. PNX ve DYN tiroid folikül epitel hücrelerinin sitoplazmasında immun pozitif olarak tespit edildi. Anaplastik tiroid kanserinde , PNX-14 düzeyleri hem immunohistokimyasal hem de ELISA yöntemiyle düştüğü gözlenirken , DYN düzeyleri ise istatiksel olarak anlamlı bir şekilde arttığı bulundu. Tiroid kanserlerinde gözlemlenen bu çarpıcı bulgu, özellikle de anaplastik tiroid kanserinin temel bir ayırıcı olarak katkı yapacağını göstermektedir.Diğer bir anlatımla anaplastik tiroid kanserini diğer gruplardan ayırmaktadır. Gelecekte bu bulguların, anaplastik tiroid kanserinin erken tanısında fayda sağlayacağı umudunu vermektedir.

Thyroid cancer is one of the main public health problems faced by humankind frequently. Early diagnosis is life-saving similar to other diseases. Several peptide molecules play a role in the etiopathogenesis of thyroid cancers. Dynorphin (DYN) and phoenixin (PNX) are peptide-structured molecules. Until today it has not been investigated whether these two molecules have a role in thyroid cancer. This study aims to reveal how dynorphin and phoenixin expressions changed in between control group and papillary, folicular, medullary, anaplasctic thyroid cancer groups and Hashimoto's thyroiditis by immunohistochemistry and ELISA method. In this study, 124 samples were used which removed from patients with Hashimoto's thyroiditis (n: 52), papillary thyroid carcinoma (n: 33), follicular thyroid carcinoma (n: 20), medullary thyroid carcinoma (n: 11), anaplastic thyroid carcinoma (n: 8). The healthy thyroid parts of these samples were selected and the control group (n: 23) was formed. PNX and DYN levels in a total of 141 thyroid samples were examined immunohistochemically and by ELISA method. PNX and DYN were immunopositive in the cytoplasm of thyroid follicle epithelial cells. Statistically, there were a decrease in PNX-14 level and a significant increase in DYN level in anaplastic thyroid cancer. It is clear that this remarkable finding observed in thyroid cancers may contribute as a fundamental differantial factor, especially in anaplastic thyroid cancer. In other words, this finding distinguishes anaplastic thyroid cancer from other groups. The result of our study have shown that these findings may be helpful in the early diagnosis of anaplastic thyroid cancer in the future.
Research of phoenixin and dynorphin expressions in thyroid cancer tissues
Keywords: İç Hastalıkları