Sakız x Akkaraman melez (F1 ve G1) kuzularda verim özellikleri. 1. Büyüme, yaşama gücü, vücut ölçüleri - Esen, Fikret; Özbey, Orhan (My University, 2001)
Bu araştırma, Sakız (S) x Akkaraman (A) melez (F1) ve S x (S x A) melez (G1) kuzuların büyüme, yaşama gücü ve vücut ölçülerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma için gerekli veriler, süt emme döneminde 23 baş S x A (F1) ile 28 baş S x (S x A) G1 melezi kuzudan; vücut ölçülerini belirlemek amacıyla 9 baş S x A (F1) ve 12 baş S x (S x A) G1 melezi dişi kuzudan elde edilmiştir. Kuzulara süt emme döneminde kaliteli kuru yonca otu ve konsantre yem sınırlı miktarlarda verilmiştir. Melez F1 ve G1 kuzularda sırasıyla ortalama doğum ağırlığı 3.72 ve 3.60 kg, sütten kesim ağırlığı 19.35 ve 18.26 (P<0.01) kg, sütten kesimdeki (105 günlük yaş) yaşama gücü %78.26 ve 78.57 olmuştur. Melez F1 ve G1 dişi kuzularda 6 aylık cidago yüksekliği sırasıyla 58.75 ve 58.41 cm, pelvis genişliği 21.75 ve 17.16 cm (P<0.01) olmuştur.
Keywords: Sütten kesim ağırlığı; büyüme; yemleme; vücut ölçümleri; yaşayabilme; koyun ırkları; Akkaraman; melezleme ıslahı; Sakız