YAHYA EN-NEVEVİ'NİN KUR'AN'A YAKLAŞIMI - YILDIZ, AHMED (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada; İslam düşünce tarihinde özellikle de fıkıh ve hadis alanlarında otorite kazanmış bir şahsiyet olan İmam Nevevi'nin -çeşitli eserlerinden derlediğimiz- Kur'an yaklaşımının genel çerçevesi çizilmiştir. Giriş bölümünde çalışmanın önem, amaç ve metodu kısaca açıklanmıştır. Birinci bölümdeyse öncelikle imamın yaşadığı dönemin; siyasi, sosyal ve kültürel özellikleri belirtilmiş, bilahare hayatı ve kendine özgü özellikleri; uyarıcı kişiliğine vurguda bulunularak zikredilmiştir. İkinci bölümde, ilk olarak Nevevi'nin rivayet yönü öne çıkan kelami ve fıkhi Kur'an okumaları ele alınmıştır. Usul çerçevesinde yer alabilecek kabulleri, Kur'an tarihine dair kanaatleri, hadisleri Kur'an'la yorumuyla, lügate dair değerlendirmeleri de yaklaşımındaki dirayet yönleri üst başlığı altında işlenmiştir. Kur'an'a bir ibadet ve ahlaki eğitim kitabı olarak yaklaşımıysa, taabbudi ve ahlaki içerikli yaklaşım başlığı altında daha çok düşünürümüzün iki meşhur eserinden yola çıkılarak oluşturulmuştur. Son olarak onun Kur'an öğretimine -artık unutulmaya yüz tutmuş bir yaklaşım tarzı olan- adab eksenli yaklaşımı, düşünürün o konuyla ilintili eserinden özetlenilerek aktarılmıştır.Anahtar Kelimeler: Kelami, Fıkhi, Ahlaki Ayetler, Dua, Adap.?

In this study, especially on Islamic thought infiqh and hadith authority figure, Imam Nevevi-winning works, culled from a variety of approach the general frame work of the Koran were drawn. Importance to study in the Introduction, purpose and method described in brief. The first chapter, the firs timam of his period, the political, social and cultural characteristics specified, later life and his unique features distinctly; stimulating personality emphasisis cited. The second section, first the theological and prominent aspect of legal Quran narrated Nevevi?s reading sare discussed. Procedures to take place within the frame work of assumptions, the interpretation of the Qur?an with Qur?an and hadiths convictions about history, lexical aspects of there view sunder the caption of the approach, weprocesse dacumen. He?s approach the Qur?an as a book of prayer and moral education, and moral content taabbudi approach formed the basis of the work of two famous under the title muhaddisin. Finally, then ow forgotten Qur?anic teaching-oriented approach, an approach which is a way-adab, with summary transferred to the work of thinkers associated with that topic.Key Words: Theological and Prominent, Prayer and Moral Education, Way-Adab.
Yahya en-Nevevi?s approachs to the Qur?an
Keywords: Din