The effect of fenfluramine on blood and tissue serotonin (5-Hydroxytryptamine) levels in rats - Pirinçci, İbrahim; Ateşşahin, Ahmet; Karahan, İzzet (My University, 2005)
Bu çalışmanın amacı, ratlarda tek ve tekrarlanan dozlarda uygulanan fenfiuramin (FEN)'in beyin, mide ve plazma serotonin (5-Hidroksitriptamin, 5-HT) düzeyleri üzerine olan etkilerinin belirlenmesidir. FEN hayvanlara periton içi yolla tek doz (1,3,10 $\\mu$ mol/kg) ve ağızdan 21 gün süreyle tekrarlanan dozlar (1,25, 5 ve 10 mg/kg) şeklinde uygulandı. Tek doz uygulamalarını takiben 20, 40, 80 ve 160. dakikalarda; uzun süreli uygulamalarda ise 21 günlük uygulamanın bitmesinden 4 saat sonra dokular alındı. Ayrıca, 1,25 mg/kg dozunda uygulama yapılan gruptaki hayvanlar ilaç uygulaması tamamlandıktan sonraki 2 ve 8.haftalara kadar muhafaza edildi ve dokuları alındı. Doku ve plazma 5-HT düzeyleri yüksek basınçlı sıvı kromatografi (HPLC) cihazında belirlendi. Tek doz fenfiuramin uygulaması yapılan gruplarda beyin 5-HT düzeylerinin kontrol grubuna göre azaldığı, tekrarlanan uygulamalarda ise FEN'in 1,25 mg/kg dozunda beyin 5-HT düzeyleri üzerine pek etkili olmadığı, buna karşılık yüksek dozlarda azalttığı görüldü. Mide 5-HT düzeylerinin hem tek hem de tekrarlanan uygulamalarda arttığı tespit edildi. FEN'in plazma 5-HT düzeylerinde ise belirgin bir şekilde azalmalara neden olduğu görüldü. Sonuç olarak FEN'in beyin ve plazma 5-HT düzeylerinde azalmaya; mide de ise artışlara neden olduğu belirlendi.
Keywords: Farmakokinetik; doku dağılımı; mide; sıçan; beyin; farmakodinamik; fenfluramin; serotonin