İŞ YAŞAMINDA KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI: MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE İLÇE BELEDİYELERİNDE ÇALIŞAN PERSONELİN KİŞİSEL VERİLERİNİN KORUNMASINA YÖNELİK ALGI ÖRNEĞİ - YARDIMCI, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Dijital teknolojinin günlük hayatın hemen her alanına entegre edilmesi ve bilginin çok hızlı bir şekilde üretiliyor olması ile 'bilgi' çok fazla değer kazanmaya başlamıştır. Bilgiye erişim şeklinin ve hızının değişmesi önemli bir avantaj sağlarken diğer taraftan da kişisel gizliliği tehdit etmektedir. Hemen her gün kişi hakkında birçok bilgi kurum ve kuruluşlar tarafından toplanmakta ve internet aracılığıyla paylaşılmaktadır. Kişiyi belirlemeye yönelik her türlü bilgi olarak tanımlanan ve günümüzün en önemli hukuki konuları arasında yer alan kişisel verilerin kontrolsüzce paylaşılmasını engellemek için verilerin kullanım alanları ile bireyin özel hayatı arasında bir dengenin kurulması ihtiyacı gündeme gelmiştir. Söz konusu durum, iş yeri sınırları içerisinde de değinilmesi gereken bir husustur. Zayıf ve korunması gereken tarafı oluşturan işçinin, kişisel verilerinin güvenliği ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmaması kişisel veri kanununun iş ilişkisindeki önemini daha fazla ortaya çıkarmaktadır. Çalışmada işçinin ve dolayısıyla da toplumun güvenliğinin sağlanmasında kişisel verilerin korunmasının önemi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Malatya ilinde üç farklı belediye çalışanlarının kişisel veri, verilerin güvenliği ve korunmasına yönelik görüşleri, yapmış olduğumuz anket çalışması sonucunda frekans dağılımına göre değerlendirilmiştir.

With the integration of digital technology in almost all areas of daily life and the fact that information is produced very quickly, "information" has gained much value.Ona hand Changing the way and speed of access to information provides an important advantage on the other hand threatens personal privacy.Almost every day, a lot of information about the person is collected by the institutions and organizations and shared via internet.In order to prevent uncontrolled sharing of personal data, which is defined as all kinds of information for identifying the person and which is among the most important legal issues of today, the need to establish a balance between the usage areas of the data and the private life of the individual has come to the agenda.This situation should also be addressed within the workplace borders.The fact that the worker who constitutes the weak and the need to be protected does not have sufficient information about the security of his/her personal data further highlights the importance of the personal data law in the business relationship.The aim of this study is to protect the personal data in order to ensure the safety of the worker and therefore the society.In this context, the opinions of three different municipal employees in Malatya regarding personal data, data security and protection were evaluated according to the frequency distribution as a result of our survey.
Protection of personal data in business life: Example of perception of protection of personal data of personnel working in malatya metropolitan municipality and district municipalities
Keywords: İşletme; Kamu Yönetimi