HÂLET BEY DİVANI-TENKİTLİ METİN - ÇEÇEN, MEHMET KORKUT (Fırat Üniveristesi, 2005)
Özet Yüksek Lisans Tezi Halet Bey Divanı Tenkitli Metin Mehmet Korkut ÇEÇEN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı 2005; Sayfa: VI + 251 Bu çalışma 19. yüzyıl şairlerinden Halet Bey'in hayatı edebî kişiliği ve divanının edisyon-kritiğinden meydana gelmiştir. 19. Yüzyıl Osmanlı İmparatorluğunun geçirdiği belki de en yoğun dönemiydi. Dönem insanı ve imparatorluğun kurumları Doğu - Batı sentezine ulaşılabilmesi için bir çok değişim yaşıyordu. Şüphesiz toplumun ve insanın bir yansıması olan edebiyat da bu değişimden etkilenecekti. Gazete, şiir, tarih ve tiyatro gibi farklı alanlarda adını duyduğumuz dönemin bürokratlarından şair-yazar Halet Bey'in çalışmaları; devrin edebî, sosyal ve kültürel alanlarını anlamamıza yönelik ipuçları verecektir. Şair kişiliğiyle Halet Bey, 19. yüzyıl Türk Edebiyatı'nın önemli isimlerindendir. Klâsik Türk Edebiyatı anlayışına uygun şiirler yazan bu şair, Batı etkisinde gelişen edebiyat anlayışından da etkilenmiştir. Halet Bey'in şiirleri, dönemin edebiyat anlayışını ortaya koymaya da yardım edecektir. Anahtar Kelimeler: Halet Bey, Şiir, Klâsik Türk Edebiyatı, 19. Yüzyıl

SUMMARY Masters Thesis Halet Bey's Divan Edition-Critiqued Text Mehmet Korkut ÇEÇEN University of Fırat The Institute of Social Science And Postgraduate Study in Turkish Language and Literature 2005; Page: V1+ 251 This work tell us Halet Bey's poetric soul and cdition-crituquc of his Divan in 19 th Century. 19 th Century was the most important time for Ottoman Empire's history. This time, Ottoman Empire had been many chances to catch West and East cultures, synthesis and also society and literature had been affectivated. Halet Bey's works of poetry, newspaper, history and theatre give us many ideas about 19 th Century society of Ottoman Empire. He was the very important poet in 19 th Century about Ottoman Empire's society. As we ment it before he had many works of Classical Turkish Poetry but, also he had affectivated western culture's poetric soul as Ottoman Empire society. His poetries tell us 19 th Century Turkish Literatures. Key Words: Halet Bey, Poetry, Turkish Classical Literature, 19 th Century
Hâlet bey divan's- Edition critiqued text
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı