HAZAR GÖLÜ (SİVRİCE-ELAZIĞ) DOĞUSUNDAKİ MANGANEZ CEVHERLEŞMELERİNİN JEOLOJİK, MİNERALOJİK VE JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - ÖZTÜRK, NEVİN (Fırat Üniveristesi, 2008)
İncelenen Manganez yatakları Elazığ' ın 65 km doğusunda, Maden ilçesi ile Hazar nahiyesinin arasındaki bölgede yer almaktadır. Yöredeki manganez cevherleşmeleri, Maden Karmaşığı'na ait kırmızı renkli çamurtaşı içerisinde, genellikle mercek, kafa ve tabakalar şeklinde yer almaktadır. Hazar yöresindeki cevherleşmeler, birbirinden bağımsız üç ayrı bölgede gözlenmektedir ve kalınlıkları birkaç cm ile 5-6 m. arasında değişmektedir. Cevher genellikle çok ince taneli ve masif yapılıdır.

The studied Mn ore deposits are situated in the area between Maden and Hazar settlements which is 65 km East of Elazığ township. The Mn mineralizations of the region usually occur as lenses, stocks and layers within red mudstones of Maden Complex. The mineralizations of Hazar vicinity placed in three different areas and the thicknesses of the mineralized bodies vary between a few cm to 5-6m. The ores of Hazar are fine grained and massive.
Hazar Gölü (Sivrice-Elazığ) doğusundaki mangan yataklarının jeolojik, mineralojik ve jeokimyasal özelliklerinin incelenmesi
Keywords: Jeoloji Mühendisliği