ÜST SOLUNUM YOLU İNFEKSİYONU ETKENLERİ İLE ASO, CRP, RF TESTLERİ VE ESH ÖLÇÜMÜ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI - ÖZDAL, BETÜL AYŞE (Fırat Üniveristesi, 1994)
Bu çalışmada 245 hastadan boğaz kültürü alındı. Aynı hastalardan kan örnekleri alınarak, ASO, CRP, RF bulguları ile ESH yönünden incelendi. Aynı hastalara anket uygulanarak hastaların şikâyetleri belirlendi. Araştırmada klinik olarak sağlıklı 50 kişi kontrol grubu olarak alındı. Boğaz kültürleri % 5-8 defibrine koyun kanlı CNA ağara ekildi. Bu kültürler % 10 CO2' li ortamda, 18-24 saat inkübe edildi. Kültürler koloni yapıları ve hemoliz özellikleri yönünden incelendi. Aynı ' kültürler Gram'la boyanarak, bakterilerin özellikleri tespit edildi. Kültürde üreyen Streptokok' ların saf kültürleri elde edilerek, bunlar gruplandırıldı. Araştırma bulguları, izole edilen bakterilere ve hastaların yakınmalarına göre gruplandırıldı. Bu gruplar, kendi aralarında ilişki bakımından tartışıldı. 245 olgunun % 18.36'sından p-hemolitik Streptococcus, % 15.91'inden S. pneumoniae, % 6.12' sinden S. aureus, % 0.4' ünden H. influenzae izole edildi. Üst solunum yolu yakınmasın olan 79 ol gunun % 6.53' ünde ASO, % 8.97' sinde CRP, % 2.04' ünde RF pozitif, % 8.97' sinde ESH yüksek bulundu. Romatizma yakınması olanlarda ise, bu oranlar sırayla % 4.48, % 8.16, % 2.04, % 9.79 idi. Kültürde P-hemolitik Streptococcus üreyenlerin % 0.4' ünde ASO, %2.44' ünde CRP pozitif, %2.04' ünde ESH yüksek bulundu.S. pneumoniae üreyen 39 olgunun % 3.26' sında ASO, % 3.67' sinde CRP, % 0.4' ünde RF pozitif, % 5.71' inde ESH yüksek bulundu. 5. aureus üreyen 15 olgunun % 0.4' ünde ASO, % 1.63' ünde CRP po zitif, % 1.63' ünde ESH yüksek bulundu.

In dieser Untersuchung wurden 245 Slundsproblem aus der kranken Menschen in Forsuchungs-und Awendungs Krankenhaus der F.Ü. Universitât gesammelt. Aus der gleichen Patienten wurden auch 245 Blutproblem genommen. Aus dieser Blutproblem gewoh- nenenSeren wurden in bezug auf ESH mit ASO, CRP und RF verfah- ren untersucht. Ausserdem wurden die Patienten nach ihren Beschwerden gefragt. In dieser Untersuchung wurden 50 freiwillige gesunde Personen als kontrolle geprüft. Schlundsproblem wurden auf den Agar, der in Verhâltnis von 8-5 % defibrinirten Schafblut enthielt und CNA agar inokuliert. Diese wurden unter einer 10 % igen C02 spanung 18-24 Stunden inokuliert. Die Kulturen wurden hinsichlig der Coloni Structur und he- molyse Eigenschaften ausgewerted. Die Kulturen wurden nach Gram Metode gefarbt und die Eigenschaften der Bakterien festgestellt. Die geztichteten Streptokokken identifiziert und danach gruppiert. Die bezichungen zwichen den Gruppa wurden diskutiert. Aus den 245 Problem wurden P- hemolytic Streptokokken (18.36 %), S. pneumoniae (15.91 %), S. aureus (6.12 %) und H.influenzae (0.4 %) izoliert. In den 79 Fallen, die beschwerden in den oberen respirati- onstrakten hatten, ASO (6.53 %), CRP (8.97 %) und RF (2.04 %) sind positive und ESH (8.97 %) werte höher gefunden. In den Fallen mit rheumatusmus wurden die oben erwahnten raten folgender weise fastgestellt : 4.48 % ; 8.16 % ; 2.04 % und 9.79 %. In den Patienten, Ihnen P-hemolytic Streptokokken izoliert wurden, ASO (0.4 %), CRP (2.44 %) sind positive und ESH (2.04 %) werte höher gef uhden. In der S. pneumoniae izolierte Patienten wurden ASO (3.26 %), CRP (3.67 %), RF (0.4 %) positive und ESH (5.71 %) höher gefun den. Aus der Fallen, Ihnen S. aureus izoliert wurden, ASO (0.4 %), CRP (1.63 %) positive und ESH (1.63 %) wurden höher gefunden.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mikrobiyoloji; Microbiology