REACTİVE BLACK 5 BOYAR MADDESİNİN FOTOKATALİTİK DEGRADASYON YÖNTEMİ İLE SULU ÇÖZELTİLERİNDEN GİDERİMİNİN İNCELENMESİ - GÜLYÜZ, FEYZA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Tekstil endüstrisinde kullanılan boyar maddeler stabilite edilmek için çok fazla su kullanırlar. Bu da ortamda kirliliğe neden olmaktadır. Bu boyar maddeler içerisinde en fazla su kullanan boyar madde reaktif boyadır. Çok fazla su kullanılması çevrede önemli sorunlara yol açmaktadır. Oluşan sorunlar, toksik etki yaratmakta ve sudaki oksijen miktarını kısıtlamaktadır. Bu sorunları ortadan kaldırmak için birçok arıtma yöntemi geliştirilmiştir. Bu çalışmada da kullanılan fotokatalitik oksidasyon prosesi, organik kirleticileri CO2 ve H2O gibi ürünlere parçalar. Bu çalışmada tekstilde yaygın olarak kullanılan Reactive Black 5 boyar maddesinin renk giderim verimi ve TOC (Toplam Organik Karbon) giderim verimi incelenmiştir. Kullanılan sistemde hava beslemeli fotoreaktör, TiO2 ve ZnO fotokatalizörleri ve UV-C ışık kaynağından yararlanılmıştır. Çalışmada pH etkisi, TiO2 ve ZnO katalizör miktarları, boyar maddenin başlangıç konsantrasyonu, hava akış hızı, sıcaklık ve karıştırma hızları gibi parametrelerin değişimi ile renk giderim verimi ve degradasyon incelenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmanın, tekstil endüstrisinde büyük bir sorun olan renkli atık suların arıtılmasında uygulanacak olan heterojen fotokatalitik degradasyon yöntemleri için bir birikim oluşturacağı düşünülmektedir.

Dyes used in the textile industry use a lot of water to stabilize. This causes pollution in the environment. Among these dyes, the dye that uses the most water is reactive dye. Using too much water causes significant environmental problems. The resulting problems create toxic effects and limit the amount of oxygen in the water. Many treatment methods have been developed to eliminate these problems. The photocatalytic oxidation process used in this work also decomposes organic pollutants into products such as CO2 and H2O. In this work, The color removal efficiency and total organic carbon (TOC) removal efficiency of Reactive Black 5 dyestuff were investigated. In the using system, air-fed photoreactor, TiO2 and ZnO photocatalysts and UV-C light source were used. In this work, change of parameters such as the effect of pH, TiO2 and ZnO catalyst amounts, initial concentration of dyestuff, air flow rate, temperature and mixing velocity were carried out to investigate the color removal and degradation yield. As a result, this work is thought to be an accumulation for heterogeneous photocatalytic degradation methods which will be applied in the treatment of colored wastewater which is a big problem in textile industry.
Investigation of the removal of reactive black 5 dyes from the aqueous solutions by photocatalitic degradation method
Keywords: Kimya Mühendisliği