ELAZIĞSPOR PROFESYONEL FUTBOL TAKIMI FUTBOLCULARININ SEÇİLEN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN ÖLÇÜMÜ VE FARKLI SEVİYEDEKİ TAKIMLARLA MUKAYESESİ - OCAK, YÜCEL (Fırat Üniveristesi, 1996)
Bu çalışmanın amacı; 1994-1995 futbol sezonunda Türkiye 3.1ig'inde şampiyon olarak ikinci lig'e yükselen, Ela/ığspor profesyonel futbol takımı futbolcularının seçilen bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin ölçülerek test edilmesi ve farklı seviyedeki takımlarla mukayesesinin yapılmasıydı. Bu amaca ulaşmak için; 1994-95 futbol sezonunun ikinci yarısında 22 futbolcunun, 14 değişik fiziksel ve fizyolojik parametresi ölçülerek test edilmiş, bulgular Galatasaray, Konyaspor, Ankaragücü, Petrolofisi ve Şekerspor profesyonel futbol takımları futbolcularının ölçülmüş değerleriyle istatistiki "t" testi yapılarak karşılaştırılmıştır. Sonuçların analizinde 0.05 anlamlılık seviyesi esas alınmıştır. Çalışmanın sonucunda Elazığsporlu futbolculara ait aşağıdaki değerler elde edilmiştir; Yaş ortalaması; 25.68 ± 4.29, boy ortalaması; 176.86 ± 4.93 cm, kilo ortalaması; 72.22 ± 5.26 kg, vücut yağ % ortalaması; 8.505 ± 1.40 gm/ml, dinlenik nabız ortalaması; 61.27 ± 3.20 atım/dk, diastolik basınç ortalaması; 72.86 ± 6.7 mm/Hg, sistolik basınç ortalaması; 119.18 ± 3.07 mm/Hg, aerobik güç ortalaması; 51.150 ± 3.19 ml/kg-dk, anaerobik güç ortalaması; 118.07 ± 10.72 ml/kg-dk, vital kapasite ortalaması; 5.01 ± 0.45 L, esneklik ortalaması; 28.18 ± 6.32 cm, 50 metre sürat ortalaması; 6.35 ± 0.25 sn, bacak kuvvetleri ortalaması; 138.55 ± 11.81 kg, relatif bacak kuvvet ortalamaları; 1.95 ± 0.21 kg, el ile ses'e karşı gösterilen reaksiyon zaman ortalamaları; 16.74 ± 1.46 1/100 sn, el ile ışığ'a karşı gösterilen reaksiyon zaman ortalamaları; 18.64 ± 1.36 1/100 sn idi. Elazığspor profesyonel futbol takımı futbolcuları ile mukayesesini yaptığımız takımlardan Galatasaray, Konyaspor, Ankaragücü, Petrolofisi ve Şekerspor profesyonel futbol takımları futbolcularının fiziksel karekteristiklerinden olan yaş, boy ve kilolarının birbirlerine benzer değerlerde olduğu gözlenmiştir. Elazığspor profesyonel futbol takımıfutbolcularının 50 metre süratleri, Ankaragücü, Konyaspor, Petrolofisi ve Şekerspor'Iu futbolculara oranla daha iyi seviyede olduğu gözlenirken, Ankaragücü profesyonel futbol takımı futbolcularının anaerobik güçlerinin ve Konyaspor profesyonel futbol takımı futbolcularının dinlenik nabızları, Elazığsporlu futbolculara oranla daha iyi seviyede olduğu görülmüştür. Ayrıca Elazığspor ile Ankaragücü, Petrolofisi ve Şekerspor profesyonel futbol takımı futbolcuları arasında ki aerobik güç ve esneklik değerlerinde ise benzerlikler gözlenmiştir. Galatasaraylı futbolcuların, esneklik dışındaki fizyolojik parametreleri de Elazığspor, Konyaspor, Ankaragücü, Petrolofisi ve Şekerspor profesyonel futbol takımı futbolcularının değerlerinden daha iyidir.

The purpose of this study was to test by mesuring some selected physical and physiological characteristics, of Elazığspor professional football team members and was to compare it with ather teams in different levels in 1994-1995 football seanon. in that season, Elazığspor raised from third laegue to second league as a champion. To reach this purpose; in the second half term of 1994-1995 football seanson, 14 different physical and physiological parameters of 22 football players were tested by meassuring. The results were compared vvith the values, which are measured of Galatasaray, Konyaspor, Ankaragücü, Petrolofisi and Şekerspor professional footall players by making statistical "t" test. For the significant difference.05 confidence level was used. At the end of this study, follovving results vvere found: The mean ages was 25.68 ± 4.29; The mean height was 176.86 ± 4.93 cm; The mean weight was 72.22 ± 5.26 kg; The mean percent body fat was 8.505 ± 1.40 %; The mean heart rate was 61.27 ± 3.20 beats/dk; The mean diastolic blood pressure was 72.86 ± 6.7 mm/Hg; The mean systolic blood pressure was 119.18 ± 3.07 mm/Hg; The mean VÛ2 max. was 51.150 ± 3.19 ml/kg-dk; The mean anaerobic leg power was 118.07 ± 10.72 ml/kg-dk; The mean vital capacity was 5.01 ± 0.45 L/min; The mean flexibility was 28.18 ± 6.32 cm; The mean speed(50 m. run) was 6.35 ± 0.25 sn; The mean leg's forces was 138.55 ± 11.81 kg; The mean relative leg's forces was 1.95 ± 0.21 kg; The mean reaction tovvards to hand and sound was 16.74 ± 1.46 1/100 sn; The mean reaction towards to hand and light was 18.64 ± 1.36 1/100 sn it was observed that the physical charecteristics age, height, weight of the football players of Elazığspor professional football team and the futbol players ofGalatasaray, Konyaspor, Ankaragücü, Petrolofisi and Şekerspor football teams are similar Eventhough it was seen thaht 50 m. speed of the football players of Elazığspor professional football team was betler than the speed of football players of Ankaragücü, Konyaspor, Petrolofisi, and Şekerspor, the anaerobik power of the football players of Ankaragücü football team and the resting heart rate of the football players of Konyaspor football team were better than Elazığspor football players. Furthermore, similarities were observed among the valves of aerobic power and flexibility of the football players of Ela/ığspor, Ankaragücü, Petrolofisi, and Şekerspor football team. The physiological values of the football players of Galatasaray except flexibility were seen to be better than the values of the football players of Elazığspor, Konyaspor, Ankaragücü, Petrolofisi and Şekerspor professional football team.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Spor; Sports